Semlan – en smaksak med stor variation

Semlan är en traditionstyngd godbit fylld med grädde och mandelmassa men som i takt med tiden utmanas av variationer med vanilj-, nutella- och lakritsfyllning. De flesta Piteåbor tycks ändå föredra de traditionella smakerna.

Mia Bergström, Malmö, såg fram emot semlorna från Kvartersbageriet.

Mia Bergström, Malmö, såg fram emot semlorna från Kvartersbageriet.

Foto: Maria Johansson

Piteå2019-03-05 18:15

Fettisdagsbulle, semla, hetvägg, fastlagsbulle. Kärt barn har många namn och även många varianter numer. Flest olika smaker hittade vi på Ica Kvantum som serverar semlebuffé: minisemlor med smak av bland annat hjortron, dajm och saltlakrits. Här hade man laddat upp med 10 000 bullar på förmiddagen och kön var av det längre slaget. På Nya Hanséns Konditori i Öjebyn hittar vi variation i form med semmelwrap samt smakvariationer som nutella och blåbär. På Ekbergs bjuds kanelbullsemlor, wienersemlor, sockerfria semlor och en matig skagensemla. De flesta av fettisdagsfirarna vi möter föredrar ändå en traditionell semla med mandelmasssa och grädde.

– Traditionellt ska det vara, säger Roland och Monica Johansson samstämmigt. De är inne på sin andra semla för året vilket verkar vara ganska vanligt bland de Piteåbor vi möter. De flesta har redan ätit en eller två och ingen tycker att det finns något tabu kring det.

På Café Piteå sitter vännerna Cicci Johansson och Theres Persson som anser att semlor ska avnjutas på café.

– Det går inte att få till lika luftiga och goda bullar hemma, säger Theres.

Andra varianter på semlan som PT plockade upp under dagen såväl bland Piteåbor och på nätet är saffrans-, surströmmings-, salt,-sylt och slutligen restsemla vilket innebär en bulle som man fyller med det man har hemma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om