Seminarium ska lyfta fram åsikter om GMO-potatis

Det sedan länge planerade seminariet kring GMO (genetiskt modifierade organismer) i Norrbotten kommer att anordnas på Sunderby folkhögskola den 22 mars.

PITEÅ2011-03-12 06:00

Vid seminariet får såväl myndigheter som intresseorganisationer, både de som är positiva till GMO i Norrbotten och de som är emot GMO, lägga fram sina respektive argument.

Det blir seminarium under dagen och på kvällen ett möte med diskussion kring de två ståndpunkter som står mot varandra, uppger Naturskyddsföreningen i Luleå.

LRF-motion
I en motion till LRF:s regionstämma i Luleå den 17 mars kräver Södra Tornedalens lokalavdelning bland annat att all mat ska GMO-märkas, även indirekta produkter, samt att LRF i sin livsmedelsstrategi tar tydlig ställning emot GMO-odlingar. Styrelsen tillstyrker inte.

Odlingen av den genmodifierade stärkelsepotatisen Amflora fortsätter i år i Sverige, men i mycket mindre skala än i fjol, skriver lantbrukstidningen ATL. I år kommer mellan 15 och 20 hektar av Amflora att odlas och det är inte ens en tredjedel av den areal som sattes förra året.

Orsaken är enligt BASF Plant Science de höga kraven på kontroll som gör att det inte är praktiskt möjligt att odla en större areal.

I år måste varje potatis provtas för att säkra att det bara är Amflora som växer i åkern, skriver ATL. Nästa år sänks kraven och då planerar BASF att öka arealen igen.

Amflora, som ingår i tyska BASF:s produktportfölj, godkändes 2010 av EU-kommissionen för kommersiell odling och produktion av industriell stärkelse i Europa.

Amflorastärkelsen kommer att användas av industrin för att ge papper en bättre glansighet, även hantering och lagring av vissa betong- och klisterprodukter kan förbättras genom denna stärkelse. Någon livsmedelsanvändning av Amflorapotatisen är enligt BASF inte planerad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om