Seglarna lämnar båtupplaget

Båthusen rivs och segelbåtarna sjösätts. Nu lämnar Piteå Segelsällskapet båtupplaget på Haraholmen för gott. I början av nästa vecka ska allt vara borta. Inom några dagar väntas svar på de lakprover som tagits på upplaget.

Flera båthus är redan nedmonterade och bortforslade. Det här har dock skelettet kvar. Båthus som lämnas kvar rivs av kommunen.

Flera båthus är redan nedmonterade och bortforslade. Det här har dock skelettet kvar. Båthus som lämnas kvar rivs av kommunen.

Foto: Camilla Berglund

PITEÅ2015-05-13 05:00

Under måndagen hann Shorelinks truckförare och medlemmarna i PSS sjösätta 17 segelbåtar. På tisdagen fortsatte arbetet i den kraftiga blåsten.

– Vi hoppas hinna sjösätta klart idag. Det är extremt tidigt i år, men det är tur att våren har varit gynnsam. De som inte hunnit fixa färdigt med båten får ställa upp den på den nya uppställningsplatsen, säger Bo Sandberg, sammankallande i klubbens båtupplagekommitté.

Sandberg och många andra medlemmar är på plats för att övervaka den stora flytten. Börje Vanhatalo är en av många som sjösätter. Det går utan problem.

– Det har varit bra här, men nu är det som det är. Det blir nog bra i slutänden, säger Börje Vanhatalo.

Gått bra

Flera båthus är redan nedmonterade och bortforslade av ägarna, andra har sålts. De som eventuellt blir kvar rivs av kommunen. En båt utan ägare vållar visst huvudbry, men tisdagen den 19 maj ska området vara helt utrymt.

– Allt har gått som smort, så det kommer vi att hinna, säger Bo Sandberg.

PSS erbjöds en tillfällig uppställningsplats inne på Piteå hamns område, men klubben pekade istället ut ett område bredvid Cabinord som ett bättre alternativ och så har det blivit.

– Det känns bra. Så länge den här småbåtshamnen är öppen vill vi ha båtupplaget där, säger Sandberg.

Det nya båtupplaget beräknas vara iordningställt inom några dagar.

Väntar på svar

I och med brådskan att tömma båtupplaget så blev det rekordtidig sjösättning för många båtägare. Anledningen till brådskan är att markentreprenaden inte ska försinkas och därmed orsaka merkostnader på grund av att det blir avbrott i markarbetet.

Målsättningen är att markarbetet ska vara klart i höst så att det går att börja bygga Lindbäcks nya husfabrik.

Ett möjligt problem är att lakproverna av det kontaminerade markytskiktet inte är klara. Inom kort presenteras analysen som ska ligga till grund för den rapport som slutligen ska avgöra vad som måste göras.

– I nuläget vet jag ingenting. Vi kan bara avvakta, säger Lars Wikström, Piteå hamn.

Ska deponeras

I den första rapporten stod det klart att det övre markskiftet är kontaminerat av tungmetaller och rekommendationen från WSP, som skött provtagningen, är att ett par decimeter av det övre marklagret skalas bort för vidare deponi. Det handlar om upp mot 1 400 kubikmeter.

När svaret från de lakprover som nu tagits blir klara utgör de grund för var massorna kan deponeras. Blir det Bredviksberget kan det handla om några hundratusen kronor i kostnader, men om massorna klassas så miljöfarlig att den måste skickas till Dåvamyrans deponi i Umeå så kan det handla om flera miljoner kronor.

Vem som ska ombesörja det och betala är fortfarande en obesvarad fråga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om