Se upp för nätbedragarna

Nätbedragarna hittar hela tiden nya sätt att försöka lura dig. Ett gott råd är att aldrig uppge dina koder eller liknande.
– Jag klickade inte ens in mig på länken, säger Dagmar Gabrielsson, Piteå.

Dagmar Gabrielsson, Piteå, utsattes för nätbedragare som utgav sig för att representera Master Card/Visa, men Dagmar lät sig inte luras.

Dagmar Gabrielsson, Piteå, utsattes för nätbedragare som utgav sig för att representera Master Card/Visa, men Dagmar lät sig inte luras.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2013-11-21 13:49

Dagmar Gabrielsson är långt ifrån ensam om att kontaktas av mer eller mindre förslagna bedragare. En färsk undersökning av Europol visar att tolv procent av européerna har råkat ut för ett nätbedrägeri i någon form. Uppskattningsvis omsätter den här typen av bedrägerier miljardbelopp. Nu ska EU ta krafttag för att komma åt nätbedragarna.

Falskt mejl

I Dagmar Gabrielsson fall kom mejlet från Mastercard/Visa. Fast det var givetvis fejk och dessutom relativt klumpigt gjort. Klumpigt i form av felstavningar.

– De påstod att en betalning av misstag dragits två gånger. Jag blev lite osäker, så jag kollade mitt konto.

I mejlet uppmanades Dagmar att klicka på en länk, men det gjorde hon inte. Istället kontaktade hon sin bank.

– Där fick jag veta att det är många andra som hört av sig i samma ärende till banken, berättar Dagmar Gabrielsson och säger att hon vill varna andra.

– Det är så många som försöker lura en. Det går inte att vara nog försiktig.

Öppna aldrig

Dagmar Gabrielsson gjorde givetvis rätt. Man ska aldrig klicka på länkar eller ange personliga koder och inloggningsuppgifter, utan slänga mejlen direkt. Bankerna kommunicerar inte med sina kunder på sådana sätt.

Den här bedrägerimetoden kallas phishing via e-post. Så här skriver SE-banken, som också för närvarande används av bedragare på liknande sätt.

"Detta är ett sätt att försöka komma åt personlig information som kortuppgifter, lösenord och andra inloggningsuppgifter via e-post. Oftast uppmanas du att klicka på en länk som leder till en förfalskad sida där du skall fylla i uppgifter som bedragaren sedan kan använda. Dessa mail används i alla typer av sammanhang; lösen för säker e-handel (Verified by Visa eller MasterCard Sceure code), låsning av bankkonton, utbetalning av vinster/arv, investeringsmöjligheter, hjälpa en kollega/vän. Öppna aldrig dessa mail utan släng dem."

Extremt välgjord

Precis! Öppna aldrig dessa mejl. För ibland är de falska sidorna mycket välgjorda.

Problemen med nätbedrägerier är omfattande och som nämnt har EU beslutat att ta krafttag. Tidigare i år bildade en särskilt avdelning som ska stärka försvaret mot den organiserade brottsligheten på nätet - onlinebedrägerier, stöld av kreditkortsuppgifter, utpressning genom virusangrepp och liknande.

"Det här är frågor som hör hemma på EU-nivå. Vi måste gemensamt bli smartare än brottslingarna och ligga steget före" säger EU-kommissionären Cecilia Malmström (FP) som ligger bakom inrättandet av centret mot IT-brott.

Så här skyddar du dig mot angrepp:

Undvik att klicka på länkar du inte är säker på.

Lämna inte ut lösenord och andra inloggningsavgifter vare sig via dator eller telefon.

Om du upptäcker en sida/ett pop-upfönster i nätbanken som du inte känner igen och som vill att du matar in dina koder, logga omedelbart ut och kontakta bankens tekniska support.

Skydda din dator med virusskydd och brandvägg.

Om du har en router, byt ut det fabriksinställda lösenordet till ett eget som är svårt att gissa.

Skydda alltid dina koder. Banken skickar aldrig e-post eller ringer upp och begär att du ska lämna ut dess uppgifter.

Om internetsidan eller nättjänsten inte beter sig som vanligt kan det vara ett tecken på att du är drabbad.

Håll viktiga program uppdaterade.

Om möjligt, se till att ditt operativsystem uppdateras automatiskt. Kontrollera annars regelbundet om det finns nya säkerhetsuppdateringar. Följ leverantörens råd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om