På tisdagen möttes parterna i en huvudförhandling i tingshuset i Piteå. För en lekman är det ingen lätt sak att följa med när SCA:s chefer, med det juridiska ombudet Mikael Hägglöf som sufflör, redogör för teknikaliteter, funktioner, produkter, utsläppsvärden, beräkningar och gränsvärden.
– Det handlar mycket om formalia, säger Mikael Hägglöf strax innan förhandlingarna börjar och motparten, länsstyrelsens miljöjurist Johan Lindberg, nickar instämmande.
– Det är en ganska liten produktionsförändring.
Tillfälligt tillstånd
Idag har SCA Munksund tillstånd att producera 265 000 ton sulfitmassa per år. Nu vill bolaget göra mer massa själva och utöka produktionen till högst 295 000 ton. Dagens tillstånd begränsar och SCA vill alltså ha ett nytt och utökat tillfälligt tillstånd fram till 2018.
Under 2000-talet har SCA genomfört miljardinvesteringar i fabriken, bland annat har en biobränsleeldad mesaugn med förbättrad rökgasrening tagits i bruk. I mycket till gagn för miljön.
SCA vill att tillståndet för stoftutsläpp som årsmedelvärde ska sättas till 50 milligram per kubikmeter och Mikael Hägglöf påpekar att många andra pappersbruk har tillstånd till högre utsläppsvärden.
Lägre utsläpp
Länsstyrelsen har en annan åsikt, miljöjuristen Johan Lindberg anser att 40 milligram per kubikmeter är ett lämpligare värde som följer modern praxis. Ett värde som Lindberg anser att SCA bör klara med god marginal.
SCA-sidan håller inte med. För strängt, menar Hägglöf, och påpekar att elfiltret förvisso fungerar bra, men är åldersstiget.
– Det handlar ju om ett tillfälligt tillstånd. Efter 2018 gäller nya förutsättningar.
Förutom detta så ska Mark- och miljödomstolen avge slutliga villkor för utsläpp till vatten och skyddsåtgärder med anledning av förekomst av legionellabakterier i anläggningen.