I samband med utsläppet från SCA besökte Anna-Carin Ohlsson, miljöingenjör på länsstyrelsen, bruket. Hon blev informerad om det inträffade tillsammans med Kustbevakningen, räddningstjänsten och kommunen.
– Vi såg vad som hänt och tog del av den information som fanns. Vi kom fram till att det just då inte gick att göra mer än vad som var gjort. Länsar var utlagda och oljan närmast land togs omhand. På fjärden fanns en tunn oljefilm som under natten bröts upp och absorberades, säger Anna-Carin Ohlsson.
Förundersökning
Hon har ännu inte hunnit gå igenom rapporten från SCA men lyfter fram vikten av att SCA går till botten med det inträffade.
– Bolaget måste ta reda på vad som hände och varför. Ett sådant här utsläpp ska inte hända och nu måste de säkerställa så att det inte händer igen.
Betraktas utsläppet på drygt 100 liter som stort?
– Sett i relation till vilka mängder kemikalier som hanteras på bruket så är 115 liter inte mycket, men hade det varit en ”farligare” olja hade 100 liter kunnat vara förödande, säger Anna-Carin Ohlsson.
Länsstyrelsen som i det här fallet är tillsynsmyndighet, ska nu ta ställning till om utsläppet är att betrakta som ett miljöbrott. Gör man bedömningen att så är fallet ska det åtalsanmälas till polisen.
Eftersom utsläppet kom från land ligger utredningsansvaret på polisen och en anmälan om miljöbrott upprättades i anslutning till utsläppet.
Sven-Olov Lundbäck, chef för miljöbrottsenheten vid polisen, säger att ärendet har gått via åklagare och att en förundersökning är inledd.