Satsning på rökfri gågata har gett resultat

Satsningen på en rökfri gågata i Piteå centrum har gett resultat. Under förra veckan samlades 250 fimpar in på en vecka – det kan jämföras med 3 000 fimpar under samma vecka förra året.

De pratade om rökning i centrum: Från vänster: Ulrika Boman, parkchef, Helena Lindehag, folkhälsostrateg, Micael Kemi, tillförordnad avdelningschef på teknik och gator och Åsa Wikman, miljö- och hälsoskyddschef.

De pratade om rökning i centrum: Från vänster: Ulrika Boman, parkchef, Helena Lindehag, folkhälsostrateg, Micael Kemi, tillförordnad avdelningschef på teknik och gator och Åsa Wikman, miljö- och hälsoskyddschef.

Foto: Laila Bäckström

Piteå2020-09-19 16:18

– Det är fortfarande mycket nedskräpning, men ändå ett jättebra resultat, säger Micael Kemi, tillförordnad avdelningschef på teknik och gator som tillsammans med andra tjänstemän och politiker pratade rökning med Piteåborna under lördagen. 

Under sommaren har Piteå kommun på prov plockat bort askkopparna på gågatan med undantag av Byxtorget. Projektet rökfri gågata infördes mot bakgrund av den striktare tobakslagen som förbjuder rökning i vissa utemiljöer. Projektet startade den 22 juni och pågår fram till den sista september i år. Under lördagen bjöd man in Piteåborna till en diskussion.

– De flesta har varit positiva till rökfri gågata, 84 personer som pratat med oss tycker det är bra, det är många astmatiker och personer som haft lungcancer som tycker att vi jobbar i rätt riktning med att göra gågatan mer tillgänglig, säger Åsa Wikman, miljö- och hälsoskyddschef.

Man noterade också att fyra personer var negativa till förbudet.

– Jag tycker att rökfri gågata kan vara en rekommendation, men inte ett förbud. Men vi rökare är i minoritet så är det, säger en man vill vara anonym.

– Vi ska nu sammanställa det här materialet och även med synpunkter som kommit in via mejl, sedan ska vi besluta om hur vi går vidare, säger Micael Kemi.

I dag finns en skylt med texten "Rökning förbjuden" på gågatan, men alla förstår inte svenska och en idé finns om att istället upplysa om förbudet med en bild.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!