Satsning på egenvård ett lyft

Landstinget satsar på mätinstrument för waranpatienter. I januari börjar utbildningen i Piteå för den första grupp patienter som sedan kan sköta sin provtagning själv. "Det blir ett stort lyft för många", säger hjärtsjuksköterskan Ingrid Bergman.

Lättare. Så här ser apparaten ut som landstinget köpt in för att waranpatienter ska kunna hålla koll på sina värden själva.

Lättare. Så här ser apparaten ut som landstinget köpt in för att waranpatienter ska kunna hålla koll på sina värden själva.

Foto: Annika Lahti

PITEÅ2016-12-13 16:26

Vid Piteå älvdals sjukhus finns det enda stället i länet dit patienter som äter hjärtmedicinen waran kan komma för att lära sig egenvård och ställa in sin medicinering själv.

– På de allra flesta tas ett blodprov i armvecket. Med apparaten tas ett enkelt blodprov i fingret, säger Ingrid Bergman.

Snart blir det enklare för en stor grupp patienter. I januari startar utbildningen för den första gruppen som får låna en mätapparat av Norrbottens läns landsting.

– Egna mätapparater är något vi velat ha i många år. Föreningen Hjärtlung i länet har kämpat för detta och nu har det blivit verklighet.

Redan nu finns apparaten och används av ungefär 80 patienter. Apparater som de fått köpa in själva för runt 6 000 kronor.

– Om man har långt till provtagning, svår att ta sig eller reser mycket i jobbet så underlättar det om man kan ta sitt prov själv och sedan dosera waranet.

En gedigen utbildning krävs innan patienten tillåts sköta provtagning och medicinering själv.

– Den håller på ett år. Just nu har jag ett 50-tal som anmält intresse. En del har väntat så länge som tio år på att få ett eget mätinstrument. Allt eftersom kommer fler att få en egen mätapparat.

Ingrid Bergman ser bara positivt på den egna mätningen.

– Ja man blir specialist på sin egen sjukdom. När man tar prover själv lär man sig ta eget ansvar och vilka faktorer som påverkar blodvärdet. De som har apparaten ligger bättre till i sina värden än andra.

Under utbildningen i Piteå träffas man tre gånger per år. Patienterna får lära sig att sticka sig själva och lära sig om waran. Sen får de åka hem och börja träna.

– Efter ett år har de ett skriftligt prov och först efter detta blir de proffs och kan ta sina prover själv.

PÄS är föregångare och har varit det enda stället i länet där waranpatienter utbildats i egenvård. Men nu har Ingrid Bergman utbildat sköterskor från hela länet som i framtiden ska kunna ta bistå patienterna.

– Vi har totalt 500 patienter som kommer hit regelbundet. Det är en livslång behandling och patienterna finns i alla åldrar. För många blir egenvården en stor lättnad.

Waran

En medicin som används förebyggande om man har ökad risk för blodproppar.

Det är en antikoagulerande medicin.

Behandlingen är ofta livslång och kräver regelbunden provtagning för att ställa in rätt mängd medicin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om