Saneringen blir billigare

Jordmassorna på Piteå segelsällskaps båtupplag klassas som icke miljöfarligt avfall. Därmed kan massorna deponeras på Bredviksberget. Volymen förorenade massor är dessutom betydligt mindre än vad som först befarades.

I veckan rivs de sista båthusen och om några dagar ska allt vara bortforslat och området avstädat.

I veckan rivs de sista båthusen och om några dagar ska allt vara bortforslat och området avstädat.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2015-05-25 21:05

Den miljötekniska markundersökning som genomfördes av företaget WSP visade att delar av båtupplagets mark var förorenad. Sedan dess har kompletterande analyser gjorts för att dels kontrollera spridningen i djupled av det giftiga ämnet TBT (tributylentenn) och dels för att ta reda på om halterna av förorenade ämnen är lägre i körytorna än i marken under de uppställda båtarna.

Positivt besked

För alla inblandade parter torde provsvaren vara glädjande.

– Det känns otroligt positivt. Det kunde ha slutat mycket värre, säger Lars Wikström, som är projektledare för etableringen av industritomten i området.

Med "värre" avses här om de förorenade jordmassorna klassats som miljöfarligt avfall. Då hade massorna sannolikt skickats till Dåvamyrens deponi i Umeå till en betydande kostnad.

Mångmiljonbelopp har det talats om.

Mycket mindre

Men så blir det alltså inte. De kompletterande analyserna visar att de cirka 1 500 kubik jordmassor som det talades om i ett tidigare skede har krympt till 200-250 kubik som måste schaktas bort för vidare deponi på Bredviksberget.

– det räcker att schakta bort det översta marklagret, men bara från delar av området där gamla båtar stått uppställda, säger Lars Wikström.

Vem ska schakta bort massorna?

– Nyab har entreprenaden för hela industritomten och då är det mest praktiskt att de även utför den uppgiften.

Samtidigt poängterar WSP att "övriga jordmassor inom området kan användas för schaktning/återfyllning på platsen, men får ej transporteras till annan plats med annan markanvändning".

Till Bredviksberget

För de 200-250 kubik massor som trots allt kräver deponi så är det Bredviksberget som gäller.

– Ja, så blir det. Vi har redan varit i kontakt med Pireva och vi räknar med att hamna under tusenlappen per kubik. Då är så väl bortforsling som deponi inräknat, säger Lars Wikström.

Annika Fors, chef för Pirevas kund- och miljöavdelning, bekräftar att det inte finns några hinder för att ta emot massorna på Bredviksberget.

– Vi har gått igenom rapporten och gör den bedömningen. Massorna läggs upp på deponin och kan ingå i det konstruktionsarbete som pågår där. När det gäller kostnaderna så finns det däremot inget beslut än, säger Annika Fors.

Miljökontoret

Rapporten ligger just nu hos handläggaren Ingrid Olofsson på kommunens miljökontor.

– Vi granskar rapporten och ser om den behöver kompletteras och beslutar sedan om eventuella försiktighetsåtgärder. Om inte ärendet måste upp på miljönämndens bord så bör vi vara klara i god tid före midsommar, säger Ingrid Olofsson.

Just nu pågår rivningen av de sista båthusen och avstädning av området. Ska vara klart i veckan.

När väl miljökontoret kommer med sitt utlåtande så bedömer Lars Wikström att det tar en vecka att schakta och transportera bort de aktuella massorna.

I oktober ska den stora industritomten där Lindbäcks bygg ska bygga sin nya husfarbik vara klar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om