Sand och salt mot halkan

Halkan är här och de över 100 mil väg som Trafikverket sköter i Piteå, har börjat sandas och saltas.

Halkbekämpning. E4 ner till länsgränsen saltas, annars handlar det om enstaka saltningsinsatser när det kommer regn på kall vägyta. (Arkivbild)

Halkbekämpning. E4 ner till länsgränsen saltas, annars handlar det om enstaka saltningsinsatser när det kommer regn på kall vägyta. (Arkivbild)

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2016-11-01 20:00

Senhöstens sandbilar har redan varit i gång några veckor och en och annan saltbil syns också efter vägarna i Trafikverkets driftområde, region norr.

– Ja, vi har gått på vinterjouren som är från första oktober till sista april, säger Magnus Holmbom, platschef i driftområde Piteå.

De statliga vägarna i Norrbottens län sköts av entreprenörer som arbetar på uppdrag av Trafikverket.

Entreprenörerna plogar, saltar och sandar, river is, tar bort snö och tinar trummor.

De har en tät dialog med Trafikverket och de har tillgång till avancerad väderinformation och vet i förväg när det är dags att dra i gång halkbekämpning och plogning.

Halkbekämpningen sker ofta redan innan temperaturen faller för att hindra att vägbanorna fryser, exempelvis efter E4.

Sandningen dominerar stort i området. E4 ner till länsgränsen saltas, annars handlar det om enstaka saltningsinsatser när det kommer regn på kall vägyta. Väg 374, Älvsbyvägen, har exempelvis saltats de senaste dagarna.

– Det är bara de första veckorna det saltas, sanden biter inte på ”svart-is” som bildas på slät asfalt. Den blir fuktig och det bildas en tunn, tunn ishinna som är svår att knäcka med sand. Vi behöver bara lägga en liten mängd salt för att få en vägbana med fullt grepp, säger Magnus Holmbom.

Har du exempel på någon besvärlig vägsträcka?

– Vid Ursberget mellan Bergsviken och Vitsand. Där blir det ofta väldigt halt och det är vattenskyddsområde, så vi får inte salta.

Salt

Med hjälp av salt kan vägarna vara fria från snö och is även när det är minusgrader.

Vid normala förhållanden smälter snö och is vid 0 grader Celsius. Men med hjälp av salt går det att smälta snö ända ner till -18 grader. Saltet ”lurar” helt enkelt vintern. På det sättet man vi åstadkomma snö- och isfria vägar även när det är minusgrader.

Vägsalt innehåller minst 97 procent ren natriumklorid. De resterande tre procenten är till största delen fukt och gips. I saltet finns också mindre än en hundradels procent av natriumferrocyanid. Sistnämnda finns även i vanligt bordssalt och är tillsatt för att saltet inte ska klumpas ihop.

Källa: Trafikverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om