Samma kostnader men mindre skördar
Skördarna är mindre, men kostnaderna är desamma som för de stora odlarna söderut. Det är anledningen till att det är svårt för länets lokala grönsaksodlare att hävda sig prismässigt i konkurrensen, enligt Håkan Hultman, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet.
Håkan Hultman konstaterar att det framför allt är de låga skördevolymerna som gör det svårt att hålla nere priserna.
Foto: Gunnar Westergren
Samma kostnader
- Om vi tar morötter som exempel så kan man i Sydsverige och i Europa skörda kanske 100 ton per hektar. I Norrbotten skördar vi 25 ton per hektar. Vi har samma kostnader för insatsvarorna och ska göra samma saker, men har 75 ton mindre att slå ut kostnaderna på.
I Norrbotten finns det ett tiotal storskaliga grönsaksodlare, som är inriktade på tomater, morötter, vitkål och kålrötter.
- Det var betydligt fler för 20-30 år sedan, men de senaste åren har antalet varit ganska konstant. Medelåldern börjar dock bli ganska hög, säger Håkan Hultman.
Väljer lokalproducerat
Trots svårigheterna att konkurrera prismässigt får odlarna avsättning för sina produkter.
- Konsumenterna vill ha lokalproducerat. De sätter ett värde i att veta var grönsakerna kommer ifrån. Men om de ändrar sig så här i kristider och börjar välja billigare alternativ så blir det en tuff situation för odlarna.
En nedtrappning av odlingsverksamheten i länet kan få konsekvenser på sikt, tror Håkan Hultman.
-Vi tappar kunskap om växtförädling och utsäden och om odlingen sedan ska återupptas så får vi kanske inte fram några sorter som passar här.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!