Nordin menar att vanliga Piteåbor inte får ut något av kommunens samarbeten med vänorterna Sankt Barthelemy och Grindavik.
– En kommun som Piteå med dålig ekonomi ska inte lägga resurser på såna där samarbeten som politikerna får åka iväg på som en gräddfil, det är bara kolla på reserapporterna vad de pysslar med, säger han.
För honom är det också en miljöfråga.
– Det är onödigt att flyga fram och tillbaka till ingen nytta, säger Anders Nordin.
Till måndagens kommunfullmäktige har han författat tre motioner avseende de tre olika vänortssamarbetena. Hans yrkande handlar om att göra en grundlig analys av vänortsrelationerna, som ska utmynna antingen i ett avbrytande av samarbetena eller i ett utvecklande av dem, som ska vara positivt för kommande generationer.
– När det gäller Kandalaksha är det en annan sak. De befinner sig i en akut kris och där kan vi göra nytta, säger Anders Nordin.
Han tycker också det är bättre för miljön att man kan åka buss mellan Kandalaksha och Piteå, istället för att flyga.
Allianspartierna och Sjukvårdspartiet har uttryckt sitt stöd för motionerna.
– Samarbetet med Sankt Barth är mest till för dem som tjänar mest och har det bäst. Jag tycker det tål att synas, säger Helén Lindbäck (KD).
Anders Nordins förhoppning inför måndagens kommunfullmäktige är att Miljöpartiet ska se till miljöaspekten i frågan och rösta för hans förslag.
– Det hänger på en röst. För mig är det här delvis en miljöfråga och nu får Miljöpartiet visa var de står när det gäller flyget, säger Nordin.
Men Miljöpartiets ledamot i kommunfullmäktige, Mats Dahlberg, avfärdar att han skulle gå emot majoriteten.
– Självklart har jag samma åsikt som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, vi har berett den här frågan tillsammans, säger han.
– Jag tycker det är jättebra med vänorter. Det är viktigt att vi har kontakt med andra orter för att få veta hur de har det och de får veta hur vi har det. Vi får en betydligt bättre värld om vi träffas och samtalar med varandra, säger Dahlberg.
Kommunalrådet Anders Lundkvist (S) är inne på samma linje.
– Speciellt i dessa tider då vårt demokratiska tänkande utmanas av nationalistiska strömningar, känns det extra angeläget att hålla våra kanaler ut mot världen öppna, säger Lundkvist.
Han medger dock att Piteåbornas förankring till Sankt Barth är för svag och att den måste fördjupas.