Människorna i Mekongdeltat ser effekten av klimatförändringarna och myndigheterna i provinsen An Giang i södra Vietnamn vill minska miljöbelastningen genom att tillverka elektricitet av den stora mängd risskal som dumpas i naturen.
– An Giang är en jordbruksprovins och 70 procent av bönderna odlar ris. Vi måste använda avfallet från processen på ett vettigt sätt och inte dumpa det i miljön. Genom att tillverka energi av risskalet kan vi göra jordbruket hållbart och uppnå en miljövänlig utveckling, säger Ho VutHiep, vice landshövding i An Giang.
"Strategiska planer"
Det treåriga samarbetet med Piteå kommun ligger till grund för energiomställningen och tillsammans har de bland annat utvecklat en GIS-databas relaterad till risproduktion. Projektet avslutas i januari och i fredags träffades styrgruppen bestående av fem Vietnamesiska delegater, kommunalrådet Peter Roslund (S) och tjänstemän på Piteå kommun.
– Vi har byggt upp strategiska planer för hur man ska jobba. Sedan ska det bli verklighet också och det kan finnas möjlighet att vi i framtiden samverkar i projekt för att se till att man också tar verkliga steg, säger Peter Roslund.
"Ett långsiktigt mål"
Enligt Ho VutHiep har projektet påskyndat miljöarbetet i provinsen och han ser stora möjligheter att utveckla risnäringen.
– Hållbart jordbruk är ett långsiktigt mål och det tar tid att nå dit. Men vi har redan arbetat väldigt hårt för att ändra samhällsstrukturen och införa avancerad teknologi i jordbruket. Det här projektet har pågått i tre år och vi ser att vi år 2020 kan uppnå mekanismerna för förändring. Men att uppnå ett riktigt miljövänligt jordbruk kommer att ta ännu längre tid.