Innan en person beviljas elrullstol görs en ordentlig utredning. Flera kriterier ska uppfyllas och personen måste ha en funktionsnedsättning som gör det svårt att gå.
En arbetsterapeut vid kommunen är med och bedömer om kriterierna uppfylls.
– Olika professioner får säga sitt och sen bifaller eller avslår en länshjälpmedelsgrupp vid Region Norrbotten, säger Annika Olsson, hjälpmedelskonsulent vid regionen.
När man fått ett ja levereras elrullstolen och personen ska övningsköra.
– Det är ju en del att lära sig. Att köra elrullstol skiljer sig från att köra bil och det kan vara svårt.
Vid åtminstone ett tillfälle är både en arbetsterapeut och en person från hjälpmedelsgruppen med vid övningskörningen.
– Det kräver koncentration och rätt hantering. Vi ser att man åker på rätt vägar och kan bedöma olika trafiksituationer rätt. Vi är två för att säkerställa att bedömningen går rätt till. Ofta får personen köra upp flera gånger.
Arbetsterapeuten fattar beslutet om uppkörningen är godkänd. Det är också arbetsterapeuten som är ansvarig för förskrivningen och anser terapeuten att en person inte kan hantera elrullstolen så blir det nej.
Marit Persson är enhetschef vid länsenheten särskilt stöd.
– Det är inte ofta som en person inte kan lära sig att köra elrullstol.
Hon tycker det är tråkigt att en person känner sig överkörd.
– Vi brukar prata så att det inte ska bli missförstånd. Är det klagomål har vi våra rutiner och jag uppmanar personen att vända sig handläggaren vid kommunen för att få en förklaring. Varför blev beslutet som det blev och har det gått rätt till eller har vi missat något?
Vidare kan personen ta kontakt med handläggarens chef för klagomål.
– Så att det blir utrett på riktigt sätt.