Men det kan också vara ett livsfarligt nöje.
I november avled en man efter att ha åkt genom isen på Bertnäsfjärden utanför Piteå, och förra månaden åkte 13 åkare genom isen på Mälaren, varvid två personer omkom.
- Säkerhetstänkandet är oerhört viktigt för att minimera riskerna, säger Ove Persson. Inom långfärdsskridskoåkningen använder vi uttrycket KUS, "Kunskap, Utrustning och Sällskap".
Åk aldrig ensam
Den som ger sig ut på isen ska aldrig åka ensam.- Det ska vara minst två personer som åker tillsammans. Man ska också åka på rad efter varandra, och det ska vara en lucka på minst tio meter till den som åker först. Det är den åkaren som med hjälp av ispik undersöker isens bärighet.
Åkarna ska ha kunskap om isen och vilka områden som är farliga.
- Skoterklubben i Piteå har tagit fram en karta som markerar farliga ställen i skärgården, berättar Ove Persson.
Förrädiska isar
Kvaliteten på isen är i högsta grad avgörande för om man ska kunna åka på den.- Är isen svart och hård är det kärnis som håller att åka på. Är isen vitare eller grå är det hopfrusen snö, och den isen bär i princip ingenting.
Ove Persson tycker också att man ska undvika att åka på snötäckt is.
- Man vet ju inte vad det är för slags is under snön.
Utöver kunskapen om förrädiska istyper ska åkarna också veta hur man beter sig vid en olycka och hur räddningsutrustningen ska användas.
- Det är bra om man tränar på det här innan man ger sig ut, så att man inte står handfallen om det inträffar ett tillbud.
Livsviktig utrustning
Viktigast är att ha med sig isdubbar.- Man får aldrig ge sig ut på isen utan att ha isdubbarna med sig. De ska sitta högt på kroppen, nästan alldeles under hakan, så att man lätt kommer åt dem om man hamnar i vattnet. Man ska också försäkra sig om att de går att få loss från fästena, säger Ove Persson.
Livlina och ispik är också en nödvändig del av utrustningen som man inte får glömma hemma.
- Alla i sällskapet behöver inte ha ispikar, men den som åker i täten måste ha en, och även veta hur man använder den.
Flythjälp
Ryggsäcken är inte bara till för medhavd packning. Den fungerar även som flythjälp om åkaren hamnar i vattnet.- Ryggsäcken måste ha midjebälte, och helst också en grenrem så att ryggsäcken inte glider upp och trycker ner huvudet när man ligger i vattnet. Man bör också ha en extrarem med karbinhake i axelhöjd på ryggsäcken. Då kan man kroka fast livlinan i karbinhaken och dra upp en medvetslös person ur vattnet.
I ryggsäcken bör det också förvaras en komplett uppsättning ombyteskläder inlagda i förslutna plastpåsar, så att den som hamnat i vattnet kan ta på sig torra kläder.
- Dessutom är det bra att ha med sig en termos med varm dryck, så att man får upp värmen i kroppen om man blivit nedkyld, säger Ove Persson.