Sågad skolmat ska bli bättre
- Vegetarisk skolmat en dag i veckan är kanske lite väl ofta, vi kan konstatera att det nog var ett alltför stort steg att ta på en gång.I dessa tankebanor funderar nu ordföranden i teknik- och servicenämnden i Piteå, Christer Lindström.
Christer Lindström, ordförande i nämnden som måltidsservicen sorterar under, berättar att Piteå kommuns matorganisation omfattar hela 87 kök. Nu ska den kritiserade skolmaten ses över och bli föremål för en handlingsplan. (Arkivbild)
Foto: Maria Johansson
- Vi måste försöka få upp de här dåliga siffrorna som vi fått i enkäter och annat och som gäller framför allt den vegetarisk maten.
En handlingsplan för skolmåltiderna kan förhoppningsvis bli början till en mer positiv utveckling med i slutändan mer mätta och belåtna barn och ungdomar.
SCB-undersökning
Flera undersökningar på senare tid visar på det missnöje som finns med skolmaten, och i viss mån även med maten i äldreomsorgen, i Piteå kommun. I Statistiska Centralbyråns medborgarundersökning 2009, en urvalsundersökning som besvarades av Pitebor i åldern 18-84 år, lämnades hela 15 enskilda, kritiska synpunkter på måltidsservicen, så var inte alls fallet i den förra medborgarundersökningen.
Här ett par exempel på åsikter:
"Gör något åt den försämrade kvalitén på skolmaten samt sluta tvinga barnen att äta vegetarisk mat. Vegetarianer behöver inte äta kött. Barn behöver vanlig kraftig mat - det vore något för kommunen att prioritera."
"Barn och elever med lågt blodsocker och ’kurr’ i magen tillgodogör sig inte undervisningen. Satsa på mat som barn tycker om, det är dyrt med mat som ingen tycker om- - -"
"Försöken med att servera vegetarisk mat och gröt måste genast upphöra och återgå till husmanskost även om det är en högre kostnad."
Hur ofta och vad
Hur ofta det kan vara lämpligt att servera vegetarisk lunch är en sak som man nu ska titta på, berättar nämndordföranden Christer Lindström.
- Vi har ju faktiskt ett nämndsbeslut på att det ska serveras vegetarisk mat en dag i veckan - tyvärr, höll jag på att säga.
Men det handlar alltså inte bara om hur ofta det ska serveras vegmat.
- Man kanske kan hitta andra lösningar än helvegetariska måltider, man kanske kan vidga begreppet för vad som är vegetariskt lite grann och ändå få den eftersträvade klimateffekten, funderar Christer Lindström och påpekar att det finns köttfria rätter som serverats länge i skolmatsalarna och som är uppskattade, exempelvis potatisburgare.
- Vi ska ta ett helhetsgrepp och även titta på hur lokalerna ser ut, hur maten serveras och presenteras och om det exempelvis finns bra salladsbord på alla ställen.
I kväll, onsdag, arrangerar S-kvinnorna öppet möte om skolmaten, i Munksunds Folkets hus.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!