Sabire Assadi har nära till skratt och en stor aptit på livet. I mångas ögon är hon en kämpe och förebild. En person som är nyfiken på livet. När hon var nio år tvingades hon fly från Afghanistan till Iran med sin familj. I Iran träffade hon sin man, numera ex-man, och de bildade familj. På grund av hot blev de tvungna att fly landet tillsammans med hennes svärföräldrar.
– Det var min före detta svärfar som bestämde att vi skulle åka. Vi gick till fots från Iran till Turkiet, åkte båt till Grekland, sedan tog vi oss till Tyskland. Där stannade vi bara en natt eftersom vi hörde att Sverige var bra för barn och familj. I december 2015 kom vi till Öland. Där stannade vi två och en halv månad innan vi flyttades till Pite havsbad, säger Sabire.
I närmare två år bodde hon med familjen på det temporära flyktingboendet. När turisterna kom flyttades de till Luleå och Jörn.
–Jag var 29 år när jag började studera. Två timmar per dag hade vi lektioner och jag gick i skola tillsammans med mina barn. Det fanns olika kurser att välja på och jag var med på alla.
– Svenska var jättesvårt till en början. På kvällen innan jag somnade lyssnade jag på mobilen och rabblade veckodagarna. Det tog mig två månader bara att lära mig dem. Det kändes jättekonstigt men det blev bättre, säger hon.
I december 2017 fick Sabire tillfälligt uppehållstillstånd och 2018 fick hon börja en tvåårig etableringskurs på SFI. Hon läste yrkessvenska, matte och en datakurs. Hennes driv för att komma in samhället och hitta en försörjning var stor.
Efter etableringskursen bestämde hon sig för att söka in på en yrkeshögskoleutbildning i Luleå.
– Det var 17 män och jag som gick en grundutbildning i bygg- och anläggning. Vi fick lära oss snickra, kakelsättning och att mura. Det var jättekul. Jag blev klar mitt i pandemin och det blev svårt att hitta ett industrijobb, säger hon.
Sabire fick jobb inom äldreomsorgen.
– Jag trivdes där men jag ville jobba med det jag var utbildad för. Jag ringde Fredrik Blom, matchare på Piteå kommun. Han kontaktade Podcomp i Öjebyn och jag fick en praktikplats.
I november 2020 fick hon en visstidsanställning och efter det fast jobb.
– Samma dag som jag skrev på mitt anställningsbevis klarade jag också körkortet. Det var en bra dag, minns Sabire.
På Podcomp jobbar man aktivt med mångfald och jämställdhet. Personalen har varit med och tagit fram företagets värdegrund.
– Vi valde att anställa Sabire för att hon passade för jobbet. Jag tycker att det pratas mycket om integration och jämställdhet men det är få företag som gör något konkret. Ibland måste man bara våga köra, säger HR-chefen Åsa Lindström.
På arbetsplatsen tränar Sabire svenska varje dag.
– Jag trivs jättebra och jag har många svenska kompisar. De har varit till stor hjälp för mig. Om man inte förstår måste man våga fråga och prata mycket. Annars lär man sig inte språket, säger hon.
Det första halvåret i Sverige var hon mest inomhus. Hon märkte inte så stor skillnad på livet.
– Nu undrar jag hur vi kunde klara oss i Iran. Jag vill aldrig tillbaka. Ofta har jag fått höra att mitt val var fel, att jag inte är nog mycket kvinna för att jag vill ha ett manligt jobb. Det har gjort jätteont men nu är jag här och vill lära mig mer, säger hon.