Så undviks vattenskador

Efter en ovanligt snörik vinter i länet har våren kommit med stor snösmältning. Men det går att vidta åtgärder för att undvika vattenskador.

För att undvika vattenskador bör man rensa hängrännor från löv och annat skräp. (Arkivbild)

För att undvika vattenskador bör man rensa hängrännor från löv och annat skräp. (Arkivbild)

Foto: Jessica Gow/TT

PITEÅ2018-05-14 18:15

När snö och is smälter finns risk att vattnet tar sig in i huset istället för att rinna bort i brunnar, hängrännor och stuprör.

– För att undvika översvämning bör du som husägare se till att brunnar i källaringångar och på garagenedfarter inte är igensatta av skräp eller is. Det samma gäller stuprören, som kan vara fyllda av höstlöv, säger Ulrica Boman, skadechef på Länsförsäkringar Norrbotten.

Många i Norrbotten har i år stora snömassor runt husen och genom att skotta minskar risken för att smältande snö rinner in genom källarfönster och dörrar eller kommer in via sprickor i grunden.

– Det gäller främst hus med källare, men även hus på gjuten platta och med torpargrund kan drabbas av vattenskador om grundvattennivåerna är höga och snösmältningen går fort. En bra dränering minskar risken, men det kan ändå tränga in vatten, säger Ulrica Boman.

För att undvika skador på inventarier i källaren, placera inte sakerna direkt på golvet – en meter upp är en bra tumregel. Man kan också installera backspärr på golvbrunnen i källaren, som gör att vatten inte kan tränga upp.

Skulle skadan redan vara skedd måste man försöka täta öppningar och otätheter mot inkommande vatten och sedan pumpa eller ösa ut vatten så fort som möjligt.

Man får sedan täta golvbrunnarna genom att lägga en filt och en rejäl tyngd ovanpå och bryta all elektrisk ström i de översvämmade lokalerna. Kontakta Räddningstjänsten om läget blir för besvärligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om