Så styrs EU

Innan EU-inträdet styrdes Sverige av våra folkvalda i regering och riksdag. Så är det till viss del än, men till övervägande del styrs Sveriges politik av EU:s grundlag. Det finns med andra ord goda skäl att rösta i EU-valet den 25 maj.

Det är långt till Bryssel, men här fattas beslut som styr 60 procent av politiken på kommunnivå.

Det är långt till Bryssel, men här fattas beslut som styr 60 procent av politiken på kommunnivå.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

PITEÅ2014-05-18 18:00

När Sverige gick med i EU för 20 år sedan hade EU:s lagar och regler betydligt mindre inflytande än nu. Idag är cirka 60 procent av de politiska beslut som fattas i Sverige direkt eller indirekt påverkade av EU:s lagstiftning. Den trenden kommer med största sannolikhet att förstärkas.

Vid valet den 25 maj ska Sverige rösta fram 20 ledamöter i EU-parlamentet som består av 751 ledamöter från 28 länder. I parlamentet är ledamöterna uppdelades i sju grupper, exempelvis liberaler/demokrater för Europa och gruppen De gröna/Europeiska fria alliansen. Det innebär dock inte att de som tillhör en grupp måste rösta likadant.

Rösta i valet

Det är alltså ledamöter till EU-parlamentet som vi röstar på. Eftersom Sverige är en enda valkrets är det lättare att kryssa in en kandidat. Vid förra valet 2009 utnyttjade 60 procent av väljarna möjligheten att personkryssa.

Sedan 2009 har EU ett nytt fördrag och parlamentets befogenheter har ökat.

En nyhet är att valresultaten i de 28 medlemsländerna kommer att avgöra vem som ska leda EU-kommisionen. EU:s regeringschefer föreslår en kandidat till posten, men det är parlamentet som väljer genom majoritetsval.

Naturligtvis kan det ha betydelse om det är vänster- eller högermajoritet som avgör det valet.

Grundfördragen styr

Men egentligen styrs inte EU av starka personer, utan av EU:s tre grundfördrag. Här ryms spelreglerna för hur EU-makten ska utövas i medlemsländerna, hur besluten fattas och av vem, vilka institutioner och maktpositioner som ska finnas.

Grundfördragen innehåller också övergripande friheter som rätten att fritt flytta varor, tjänster, kapital och arbetskraft över gränserna.

Vidare långtgående krav på sunda finanser i medlemsländerna. Krav som stramats upp efter kriserna i länder som Grekland och Spanien.

Själva grundidén med EU kan sägas vara att medlemsländerna lämnar ifrån sig makt till unionen i syfte att skapa gemensamma spelregler. Något som märks i allt från finanspolitik till miljöpolitik.

Flera områden

Samarbetet mellan EU-länderna berör fler områden än den inre marknaden. Här följer några exempel.

Ekonomisk och monetär union (EMU): EU samordnar delar av ländernas ekonomiska politik. Länderna får till exempel inte ha stora underskott eller stora skulder i de offentliga finanserna.

Regionalpolitik: I EU:s uppdrag ingår att minska ekonomiska och sociala skillnader mellan länder och regioner. EU stödjer därför projekt i olika regioner. Det kan till exempel handla om vägbyggen, forskning eller utbildningar.

Brottsbekämpning: EU-ländernas poliser och åklagare samarbetar för att bekämpa grov brottslighet mellan länderna.

Gemensamma regler

Miljöpolitik: Miljöfrågor är ofta gränsöverskridande. EU-länderna har gemensamma regler om utsläpp av växthusgaser, föroreningar och skydd för utrotningshotade växter och djur.

Jordbrukspolitik: EU ger stöd till jordbrukare och företagare på landsbygden och garanterar bönderna ett lägsta pris för sina varor. EU beslutar också om regler för djurtransporter, livsmedelssäkerhet och markskötsel med mera.

Flyktingpolitik: EU har gemensamma regler om asyl för flyktingar, bland annat vilket land som ska behandla en asylansökan.

Fortfarande beslutar dock medlemsländerna själva över exempelvis inkomstskatter, sjukvård, skola, pensioner och barnbidrag.

FAKTA Så styrs EU

EU-domstolen

ska garantera att grundfördragen följs och tillämpas. Domstolen har till uppgift att tolka fördragen och lösa tvister på alla nivåer. Här kan även du som privatperson få din sak prövad.

EU-kommissionen

består av 28 kommissionärer, en från varje medlemsland. Kommissionen leds av en ordförande. Kommissionens uppgift är att föreslå nya lagar och se till att beslut blir verkställda. Den har också ansvar för EU:s budget.

EU-parlamentet

består efter valet av 751 ledamöter från medlemsländerna. Sverige har 20 ledamöter. Parlamentet är med och beslutar på många områden, tar ställning till budgeten och kan avsätta kommissionen via misstroendevotum.

EU:s ministerråd

består av ministrar från de olika regeringarna och är EU:s högsta beslutande organ. På de flesta områden delar ministerrådet beslutanderätten med parlamentet. Men när det gäller utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik styr ministerrådet ensamt.

Europeiska rådet

består av ländernas regeringschefer (exempelvis Sveriges statsminister). Med Lissabonfördraget som grund kan rådet fatta beslut om vad EU ska göra och inte göra i framtiden.

Europeiska centralbanken

är centralbank för de länder som har infört euro. Banken har stort inflytande även på länder som inte infört euro exempelvis när det gäller inflationsmål och sunda finanser.

Revisionsrätten

har till uppgift att granska EU:s inkomster och utgifter. På senare år har revisionsrätten riktat mycket kritik mot unionens budgetredovisningar.

När beslut är fattade i EU så kan de antingen gälla direkt i alla länder som förordningar och beslut, alternativt passera de nationella parlamenten (riksdagen i Sverige) som direktiv, som i viss mån kan anpassas nationellt. Alla EU-lagar tar över befintlig svensk lagstiftning, även grundlagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om