Milda vintrar gör att fästingarna får fäste allt längre norrut i Sverige, främst vid kustlandet. Här uppe är det sällsynt att människor blir bitna och smittade av sjukdom. Fästingangrepp på husdjur är dock lite vanligare och Yvonne Fång på Hundvis hundskola i Bergsviken har en del erfarenhet av fästingar.
– Det är inte direkt vanligt här i Piteå, men jag har absolut mött och hört talas om både hundar och katter som blivit fästingbitna. Min mammas hund till exempel blev fästingbiten för några år sedan, men hon upptäckte det ganska snabbt och kunde ta bort den direkt. Då är risken mindre för smitta.
Smittspridning
De flesta fästingar bär inte på någon smittande sjukdom och även om de gör det behöver smittan inte överföras till din hund. Men självklart finns det en risk och om hunden blir smittad kan det vara allvarligt.
De sjukdomar som din hund kan få är främst borrelios och en infektion som heter anaplasmos. Fästingbett kan, precis som andra småsår i huden, utlösa fukteksem som också kallas hotspots och ger kladdig hud och päls samt smärta. TBE är väldigt ovanligt bland hundar.
– Det kan dröja länge innan man ser symptomen på fästingangrepp, exempelvis att hunden börjar halta. Min hund Yuni som är två år nu blev fästingbiten i Uppsala som valp och än så länge har jag inte sett några symptom, så jag hoppas att hon klarat sig.
Receptfritt
Men det finns såklart saker som man som husdjursägare själv kan göra för att förebygga fästingangrepp.
– Man kan förebygga med receptfria eller receptbelagda mediciner som spot-on droppar som droppas i nacken, spray mot mygg, knott och fästingar, halsband och tabletter.
Det går även att vaccinera sin hund mot Borrelia. Men viktigt är ändå att göra det till en vana att alltid kolla igenom pälsen på sitt husdjur. Det är vanligt att fästingar sätter sig kring nos och ögonbryn men de kan bita sig fast var som helst i pälsen. Det bästa är att kolla igenom hela pälsen efter att hunden vistats utomhus och då speciellt i högt gräs och vid vattendrag.
Verktyg
Hittar man då en fästing på sin hund, kan man själv dra ut den med hjälp av olika små verktyg anpassade för just fästingar.
– En del kan dra ut fästingar med fingrarna men det bästa verktyget jag har provat är en liten kofot i plast. Man kan också använda sig av en pincett men risken med en sådan är att man kan nypa sönder fästingen och inte få ut alla delar av den, säger Yvonne Fång.