Uttrycken är olika. Vi kan plastbanta, skapa giftfria miljöer eller välja bort hormonstörande ämnen i våra hemma. Uttrycken varierar, men handlar egentligen om samma sak.
En hel del plaster innehåller saker som inte är bra för oss människor. Men ämnet kan kännas stort och tungt. Därför tar vi hjälp av ekotoxikologen Chatrin Tuorda som guidar oss till ett mindre hormonstörande liv.
Och det är bra, eftersom hormonstörande ämnen till exempel kan göra det svårt att få barn, de kan hindra hjärnans utveckling och orsaka olika cancerformer.
.
Giftminimerar bvc
Själv bestämde sig Chatrin Tuorda för att jobba med miljöfrågor när hon som tolvåring såg hur ett nickelsmältverk i Ryssland hade gjort att inget växte inom två mils radie från fabriken.
– Där blev miljöfrågan så tydlig för mig, det berörde mig mycket, säger Chatrin Tuorda.
Hon jobbar bland annat för giftfria förskolor och skolor, utbildar om hormonstörande ämnen på kommunnivå och har hjälpt en hälsoklink med giftminimering av deras bvc-lokaler.
.
"Jag brukar tänka inifrån och ut"
Chatrin Tuorda konstaterar att många kan göra förändringar som inte kräver så mycket, men som ger stor effekt.
– Jag brukar prata om ett inifrån- och utperspektiv. Det vi får i oss genom mat, genom de redskap vi använder när vi lagar och förvarar mat och vad vi andas in är områden som vi enkelt kan påverka. Det gör också störst skillnad för våra kroppar.
Ett råd är att inte äta mat som förvarats i konservburkar. Då får man nämligen i sig det hormonstörande ämnet Bisfenol A.
– Välj mat som är förpackad i tetra eller glas i stället, säger Chatrin Tuorda.
.
Det ska du välja eko
Två matkategorier där vi alltid bör välja de ekologiska varianterna är exotisk frukt – som bananer och vindruvor – samt kaffe.
Hon rekommenderar också att man inte använder en urdrucken läsk- eller vattenflaska för att ta med sig vatten i.
– Det finns vattenflaskor som är gjorda för ändamålet. Mitt favoritmaterial är rostfritt stål. Samma sak med nappflaskor till barn. De finns i rostfritt stål med sugnapp av silikon.
Hemma hos familjen Tuorda använder man ofta glasburkar till matförvaring.
– Fyller man dem inte till bredden går de även att frysa. Många använder till exempel gamla glassbyttor att förvara matrester i, men de är avsedda för ett kallt livsmedel och värmer man glassbyttan i en mikro så känner man att plasten blir mjuk. Mjuk och varm plast släpper ifrån sig större mängd hormonstörande ämnen.
Dessutom, säger Chatrin Tuorda, drar feta livsmedel, som gräddsåser, ut ännu mer av de hormonstörande ämnena ur plasten.
– Värm maten på tallrik i stället. Vill du dessutom slippa plastlocket som skyddar mot stänk – lägg en djuptallrik som lock.
.
Fram för gjutjärn och rostfritt!
Något annat hon undviker är non stick-stekpannor.
– Använd gjutjärn eller emalj i stället. Det finns faktiskt något som heter teflonförgiftning. Om man hettar upp en tefonstekpanna ordentligt släpper den ifrån sig kemikalier och har man en burfågel i köket så kan kemikalierna orsaka en blödning i deras luftstrupe. Hos människor kan det ge influensaliknande symptom.
När det kommer till köksredskap väljer Chatrin Tuorda rostfritt stål, trä och silikon.
– Vissa hävdar att det blir dyrt, men man behöver inte byta ut allt på en gång utan snarare tänka sig för när man köper nytt. Och till exempel rostfria stekspadar kan man hitta för en femma på loppis.
.
Fet plast mot fingrarna?
Alla plaster är inte dåliga.
– Men jag brukar tänka ”better safe than sorry”. En tumregel är att om ett plastföremål känns fettigt när man tar på det så släpper det ifrån sig ftalater, som används som mjukgörare i plaster. Det vill man inte ha i sig.
Men en positiv sak i sammanhanget är att halterna av de hormonstörande ämnena
Bisfenol A och ftalater sjunker rätt fort om vi slutar få i oss dem. Däremot finns andra hormonstörande ämnen såsom kadmium, bly och perflourerade ämnen som lagras i vårt skelett och fettvävnad och som vi bär med oss längre, kanske till och med resten av våra liv.
.
Barn extra känsliga
I frågan om hormonstörande ämnen är våra barn extra utsatta.
– Eftersom de fortfarande växer är de extra känsliga. De leker ofta på ytor där dammet samlas i ett hem, och i dammet samlas de hormonstörande ämnena. Dessutom vill de gärna äta och slicka på allt möjligt. De får också i sig hormonstörande ämnen via blöjor, skötmadrasser och badleksaker.
Själv använder Chatrin Tuorda tygblöjor till sin dotter.
– Den modell vi fastnat för innehåller visserligen lite plast, men har ändå betydligt mindre skadliga ämnen än engångsblöjor. Ett annat tips är att inte använda våtservetter. De innehåller ofta konserveringsmedel.
.
Tankar kring leksaker
En enkel sak, som man kanske inte tänker på, är att inte låta sitt barn leka med eller suga på kvittot efter man handlat. Det innehåller nämligen Bisfenol A.
– Dockor utan hormonstörande ämnen kan vara svåra att hitta, men en sak som är positiv är att det öppnas allt fler ekoshoppar, både fysiska butiker och på nätet. Det finns också köp- och säljsajter på Facebook som är inriktade på ekologiska och giftfria produkter, säger Chatrin Tuorda.
Begagnat kan vara bra av flera skäl, men gamla leksaker kan innehålla skadliga ämnen. Exempelvis innehåller många gamla plaster bly och träleksaker kan vara målade med färger som innehåller bly.
– 2013 fick vi en ny, hårdare lagstiftning kring leksaker, så vill du göra det enkelt för dig ska du köpa det som är nytillverkat inom EU. Annat man kan hålla utkik efter är badleksaker som är tillverkade i naturgummi.
.
Plasttryck på kläder och ftalater
Begagnade kläder är urtvättade och innehåller därför mindre av hormonstörande ämnen, men något man alltid ska undvika är plastiga tryck.
– De innehåller ofta ftalater som går in i kroppen, ju mer desto varmare man är.
Just klädindustrin kan kännas som en djungel med mängder av olika märkningar.
– Lagstiftningen hinner inte alltid med, men jag brukar tänka att en ekomärkning är bättre än ingen. Ett tips är att kika efter ”Global organic textile standard – GOTS”, det står för giftfria produkter. För även om bomullen odlas ekologiskt kan till exempel färgerna man använder senare innehålla hormonstörande ämnen.
.
Huden största organet
Det sista ämnet vi rör vid är hudnära produkter.
– Jag aktar mig för parabener och väljer parfymfritt. Med tanke på att huden är vårt största organ är det viktigt. Sextio procent av det vi sätter på huden får vi i oss. Tänk bara på hur en hudkräm sugs in. Jag använder mycket kallpressad kokosolja i stället för hudkräm.
.
Strutsmentaliteten inte så effektiv
Det är dags att sammanfatta.
– Hormonstörande ämnen är en komplicerad fråga och sådana har sällan enkla svar. Det kan kännas jobbigt att sätta sig in, men strutsmentaliteten är inte speciellt effektiv, säger Chatrin Tuorda och ger ett sista tips:
– Gör en priolista. Vad är viktigt för dig? Just nu är det kanske att byta ut stekspaden i plast mot en i rostfritt stål. Etablera en ny vana i månaden, när den sitter kan du gå på nästa så projektet inte känns oöverstigligt.