Bröllop i sommar – många avvaktar eller ställer om

Restriktionerna har lättat, men Piteåborna är fortfarande försiktiga med bröllop. Intresset för vigslar och bröllopsklänningar är ännu långt ifrån hur det såg ut innan pandemin.

Vigselbokningarna är fortfarande inte lika många som innan pandemin, berättar Anna-Karin Jonsson, biträdande kyrkoherde i Piteå församling. (Arkivbild)

Vigselbokningarna är fortfarande inte lika många som innan pandemin, berättar Anna-Karin Jonsson, biträdande kyrkoherde i Piteå församling. (Arkivbild)

Foto: Simon Olofsson

Piteå2021-07-12 06:00

I fjol valde många att flytta fram sitt bröllop på obestämd tid på grund av coronarestriktioner. Första juli i år höjdes deltagartaken för arrangemang som faller in under begreppen allmänna sammankomster, (däribland bröllop), och offentliga tillställningar ytterligare.

Inomhus kan upp till 50 deltagare tillåtas och om deltagarna är sittandes är det tillåtet med upp till 300 deltagare. Utomhus gäller maximalt 600 deltagare utan sittplats och 3 000 med. Trots detta är intresset för bröllop fortfarande ganska svagt jämfört med hur det såg ut innan pandemin, berättar Anna-Karin Jonsson. 

undefined
Vigselbokningarna är fortfarande inte lika många som innan pandemin, berättar Anna-Karin Jonsson, biträdande kyrkoherde i Piteå församling. (Arkivbild)

– Förra året var det väldigt tydligt att folk ville avvakta med att gifta sig. Vi har ingen färdig statistik kring hur det ser ut i år jämfört med förra året, men vi kan se att det är fler vigslar, även om det fortfarande kommer in en del avbokningar. 

På grund av att läget kring restriktionerna har varit så osäkert in i det sista har många valt att avvakta och med kort varsel beslutat sig för en mindre vigsel med färre antal gäster i stället.

– Även om restriktionerna är lättade ska man fortfarande sitta med avstånd inomhus och förhålla sig till rekommendationerna. Det vi däremot kan se tydligt är att det kommer in många bokningar för dop, säger hon. 

undefined
Många i Piteå väljer att flytta fram sina bröllop ytterligare. (Arkivbild)

I fjol tappade brud- och butiken Cinderella i Öjebyn sin omsättning med 70 procent. Efterfrågan på bröllopsklänningar var minimal, berättar butiksägaren Julia Wiksröm.

– Då var femtio gäster för mycket och det gjorde nog att många valde att skjuta fram sina bröllop. Vi hade väldigt få bokningar under hela året.

undefined
Cinderella i Öjebyn tappade större delen av sin omsätting förra året. Nu har det börjat vända. (Arkivbild)

På grund av att bröllopsplanering är en process som tar lång tid och kräver mycket framförhållning tror Julia Wiksten att många har valt att avvakta ännu ett år. Men antalet kunder är betydligt fler i år jämfört med förra året. Nu blickar hon framåt och ser fram emot fler bokningar.

– Det är absolut inte som 2019 innan pandemin bröt ut, men vi har ändå en del bokningar nu i augusti och september. Bröllop innebär mycket planering som kräver lång framförhållning. Jag tror det beror på att många har vant sig vid tanken av att man kan ställa om och välja ett mindre bröllop i stället. Jag hoppas på att vi kan komma igång som vanligt och att allt ska få återgå till det normala snart igen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!