Det är i sessionssalen på Landstingshuset i Luleå som landstingsfullmäktige har sina möten. I snitt ska fem möten per år hållas, men det kan också bli fler. Under förra mandatperioden – från 2010 till 2014 – blev det totalt 21 möten.
Hur ser då närvaron ut bland de folkvalda ledamöterna? PT har granskat de senaste fyra årens protokoll och kan visa resultatet.
I snitt är elva av de 71 folkvalda ordinarie ledamöterna frånvarande när mötena ska hållas. På i princip alla tomma stolar kan ersättare placeras, men samtidigt är det de ordinarie ledamöterna som från början fått väljarnas förtroende.
– Jag tycker det är en bra närvaro. Sedan är det några personer som varit borta i perioder, som varit sjuka och studerat eller haft ett annat jobb, säger Elisabeth Lindberg (S), landstingsfullmäktiges ordförande.
Hon berättar att många redan innan vet att de ska vara borta en period och då inte kan komma på mötena – något som skapar ett dåligt samvete.
– Vi har tittat på om man kan ta en "time out" från sitt uppdrag, alltså som att vara tjänstledig från sitt jobb. Vi har pratat med Sveriges kommuner och landsting, SKL, om detta, men det går inte att göra så enligt kommunallagen, säger Elisabeth Lindberg som menar att fyra år är en lång period och mycket kan hända.
Men känner du att det finns ledamöter som inte tar sitt uppdrag på allvar och är borta för mycket?
– Nej, jag vill inte döma någon. Jag har full respekt för att alla har ett liv vid sidan om, sedan är det här fritidspolitiker och det är inte alltid så lätt att få ledigt av arbetsgivaren fast man egentligen har rätt till det.
När det gäller att sätta in ersättare så har landstinget i Norrbotten sedan en tid tillbaka ett nytt system.
Sitter "uppvärmda"
– Tidigare var det så att om du var ersättare så blev du hux, flux bara inkallad. I dag betalar vi ett antal ersättare, 15-20 personer från de olika partierna, för att sitta med hela tiden så de har möjlighet att gå in som ersättare. Vi hade en diskussion med partierna och då var det här en önskan. Ersättarna sitter på bänken och är "uppvärmda", säger Elisabeth Lindberg
Hur skulle närvaron kunna bli ännu bättre?
– Det skulle kunna vara just en time-out lösning. Vi har också diskuterat om man skulle kunna ha möten på distans. I dag står det i kommunallagen att man måste vara närvarande för att fatta beslut, men där har man tittat på om kan man räknas som närvarande fast man är med via en videokonferens. I framtiden kanske vi deltar via nätet allihopa.
Fast det låter lite trist?
– Ja, det är trist, men samtidigt är det en kostsam historia att kalla in hela fullmäktige, det kostar ungefär 100 000 kronor för en dag om alla kommer.