– I princip alla olyckor med fyrverkerier som orsakar att människor skadas, beror på felaktig hantering. Det är för att man inte följer instruktionerna, medvetet eller omedvetet, säger Rolf Weinander, handläggare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
De flesta som skadas återfinns i Västra Götaland. I Norrbotten hamnade en person på sjukhus för fyrverkeriskador under 2017.
Rolf Weinander rekommenderar att den som ska ansvara för att skjuta fyrverkerier håller sig nykter.
– Om alla människor följde de instruktioner som finns på pjäserna och höll sig nyktra, då skulle vi se väldigt få olyckor, säger han.
Knappt hälften av de skadade under perioden 2003 till 2017 har varit barn och unga under tjugo år. Majoriteten av de skadade är män.
– Det känner vi igen. Pojkar i åldern ungefär 13–18 år är en högriskgrupp, fortsätter han.
Från och med den 1 juni 2019 ändras reglerna för fyrverkerier. Då kommer det att krävas tillstånd och utbildning för att få använda raketer på pinne.
– Vi tror att om ett år kommer utbudet av raketer inte att vara så stort hos handlarna, eftersom det inte kommer att vara så många som får köpa dem. Utbildningen som krävs är en ganska omfattande kurs som egentligen är avsedd för dem som ska jobba med pyroteknik. Det är knappast något som den vanliga Svensson kostar på sig för att få fortsätta att skjuta raketer på nyårsafton, säger Rolf Weinander.
Regelförändringen är tänkt att vara olycksförebyggande och styra om användningen till säkrare typer av fyrverkerier, som inte omfattas av de nya reglerna.