I Västernorrland är andelen som dör i läkemedels- eller narkotikaförgiftning nästan tre gånger högre än i Blekinge. Det visar en kartläggning från Socialstyrelsen.
Under åren 2014 till och med 2016 dog 11,5 personer per 100.000 i Sverige till följd av förgiftning av läkemedel eller narkotika.
Högst var siffran i Västernorrlands län, 17,2 per 100.000 invånare. I Norrbotten dog 12,3 personer under de åren.
– Vi ser en ganska stor variation. Nästa steg är att huvudmännen börjar titta på vad skillnaderna beror på, säger Marianne Aggestam, utredare på Socialstyrelsen.
2006 dog 545 personer i Sverige på grund av läkemedels- eller narkotikaförgiftning. Tio år senare dog 908 personer, visar statistik från Socialstyrelsen som Nyhetsbyrån Siren sammanställt.
Socialstyrelsen har nyligen presenterat en öppen jämförelse över insatser till personer med olika typer av substansberoende, som är den första i sitt slag. Nu ingår även missbruk av läkemedel i jämförelsen.
Läkemedelsberoende är ett område som måste uppmärksammas mer inom vården, anser Marianne Aggestam. Inte minst med tanke på att receptbelagda läkemedel och nya psykoaktiva substanser i dag relativt lätt kan beställas från utlandet över internet.
– Traditionellt har fokus varit på alkohol och illegala narkotiska substanser. Vi behöver fördjupa våra kunskaper om beroende till en rad olika nya substanser samt även till läkemedel som används på felaktig grund, säger Marianne Aggestam till Nyhetsbyrån Siren.
Bland kvinnor är det vanligare att dödsfallen rör sig om självmord, bland män är olycksfallsförgiftningar – däribland överdoser – den vanligaste dödsorsaken. Av de 908 personer som dog till följd av läkemedels- eller narkotikaförgiftning 2016 var 605 män och 303 kvinnor.
De dödligaste drogerna är opioider av olika slag, vilka vid överdosering kan slå ut andningen. Läkemedelsverket och Socialstyrelsen ska i januari presentera en rapport över hur motgiftet Naloxon kan göras mer tillgängligt. Tanken är att andra än sjukvårdspersonal ska kunna få tillgång till läkemedlet.
– Naloxon kan rädda liv, säger Marianne Aggestam.