Så får favoriten nytt liv

Vårvintern är här! Nu är det hög tid att väcka liv i de slumrande pelargonerna. Här får du tips på hur du bäst beskär och planterar om dem.

Cirka fem centimeter kvist lämnas kvar.

Cirka fem centimeter kvist lämnas kvar.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2017-03-05 16:17

Pelargoner är en klassiker och en favoritblomma för många. En trogen, rikblommande växt som sällan sviker.

Och för de som övervintrat sina blommor är det snart dags att ställa fram dem på fönsterbrädan igen. Men efter en vissnande vinter behöver de lite tuff kärlek innan de är redo för vårsol. De måste de beskäras rejält och planteras om. Man brukar säga att pelargoner går i dvala under vintern och hur djupt de vilar beror på temperaturen och ljuset där de förvarats.

Från ett skräpigt, tynande till synes hopplöst fall, förvandlar Ellinor Berggren på Piteå handel och trädgård pelargonen till en planta med hopp om liv.

Hon börjar med att rafsa bort alla döda blad och klippa bort döda stammar som skrumpnat ihop. Därefter tar hon med van hand sekatören och ansar pelargonen, så att stammarna blir cirka 10 centimeter höga. Hon väljer med omsorg klippytan, som ska vara någon centimeter ovanför ett "öga", det vill säga där det suttit ett blad.

Man ska också se till att välja en ganska stor kruka till pelargoner.

– Ju mer jordvolym man har, desto bättre mår plantan, rötterna får gott om plats att utvecklas.

När hårdbeskärningen är klar, har hon även fått några sticklingar som sätts ner i en fuktig torvbrikett. Vill man vara på den säkra sidan låter man sticklingen först stå i vatten tills den bildar rötter. Så småningom blir det en ny pelargon.

Moderplantan får ny, näringsrik jord. Det finns särskild pelargonjord som är kraftigt gödslad.

– En del upptäcker att deras pelargoner mest utvecklar blad, knappt några blommor. Då har man för kväverik jord, säger Ellinor Berggren.

Man ska sedan plocka bort första blomningen, hur ont det än gör.

– Den kräver en massa energi från plantan. Om man inte gör det blir det sedan en blygsam blomning, säger Ellinor Berggren.

När omplanteringen är klar ska växten genomvattnas, vilket innebär att man vattnar tills det börjar rinna ut på fatet. Därefter ställs den i ett ljust fönster, gärna sol till vandrande skugga. Norrläge är inget för en pelargon.

När risken för nattfrost är över, kan man med fördel plantera ut sin pelargon, alternativt ställa ut i kruka. Helst ska den placeras i lä, skyddad från väder och vind. Regnar det för mycket på en pelargon, ruttnar blomställningarna.

Den vill ha gödsel varje vecka under sommaren och jämn vattning även om den tål lätt torka.

Pelargoner

Pelargoner kom till oss i början av 1800-talet och är ett artrikt släkte på cirka 250 arter. Från dessa arter härstammar de tusentals hybriderna (korsningar) som finns. Pelargos är grekiska och betyder stork, namnet syftar på fröhuset vars form liknar en storknäbb. Ursprungligen hör pelargonerna hemma i södra Afrika. Klimatet där utmärks av torra, svala och ljusa vintrar och varma somrar. De växer som halvt förvedade buskar med tjock stam och kraftiga rötter som kan lagra vatten under vinterns torrperiod.

Källa: Pelargonsällskapet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om