Roslund vill ha mindre regioner

POLITIK. Det krävs två för en tango. Och för att bilda en region. Peter Roslund tycker att Norrbotten och Västerbotten har förutsättningar att bilda en gemensam region. Fyra län - det blir alldeles för stort.

Piteå2007-04-28 00:00
Piteås kommunalråd Peter Roslund är för regiontanken, men då är det sammanslagning med Västerbotten, möjligen även Örnsköldsvik, som gäller. En ordning som får stöd av Luleås kommunalråd, Karl Petersen, och landstingsrådet Kent Ögren.

Det blir en liten region med drygt en halv miljon invånare?

- Ja, men att slå ihop fyra län blir till ytan en gigantisk region. Medborgarna måste kunna känna samhörighet och av tradition har vi mycket gemensamt med Västerbotten. Om vi håller oss till Piteå så ligger vi kulturellt nära Skellefteå och det vore bra om länsgränsen revs, säger Peter Roslund.

Tror på samarbete

Karl Petersen konstaterar att de två länen har vad som krävs, regionsjukhus och universitet, och att det redan finns fungerande samarbete på många områden, exempelvis när det gäller EU:s strukturfonder. Men han tror också på ett samarbete i många frågor med grannregionen (södra Norrland).

- Men storlek och kartor är inte det intressanta i nuläget. Det primära är att definiera ansvarsfördelningen mellan stat, region och kommuner, så det är ett viktigt remissvar vi har att skriva. Vi måste komma vidare och visa medborgarna vad vi tror måste göras för att trygga framtiden.

Bara Norrbotten, som landshövdingen förespråkar?

- Det blir nog tufft. Vi är för få invånare, säger Karl Petersen.

Bland kommun- och landstingsfolket är tonläget positivt till att makt och ansvar lyfts över från länsstyrelsen (staten) till regionerna.

- Sjukvården är viktig, men tillväxt och utveckling är minst lika viktigt och det är bra om dessa frågor drivs av regionala företrädare. Lika viktigt är att länsstyrelsen och statliga verk/myndigheter organiseras enligt samma geografiska gränser som regionen, säger Kent Ögren.

Kommunens roll

Vad är då fördelarna med en region för kommunerna?

- Det blir lättare att hävda intressen som är gemensamma, exempelvis skogsfrågor, säger Peter Roslund.

Länsstyrelsens roll föreslås bli mer av tillsynskaraktär och att tillsyn som i dag är kommunal förs över till staten. Hur ser du på det?

- Ett förslag är att flytta den kommunala miljötillsynen, men det är jag mot. Däremot kanske länsstyrelsen kan ha en mer övergripande tillsynsroll.

Kan Norrbotten hävda att det ska finnas fem sjukhus i länet om vi ingår i en region?

- Det kan jag inte svara på, men jag är inte orolig för sjukhuset i Piteå. Det är viktigt att se helheten och förändringar sker hela tiden, då är det bäst om vi får styra den utvecklingen regionalt, säger Peter Roslund.

Ska ha Norrbotniabanan

Vad skulle hända om det mellankommunala skatteutjämningssystemet blir en angelägenhet internt för varje region?

- Kustkommunerna är starka och Piteå skickar redan ett antal miljoner, men självfallet behöver många inlandskommuner stöd. Det är en rättvisefråga som inte staten kan lämna därhän.

Blir det lättare att få gehör för Norrbotniabanan i ett regionsamarbete?

- Absolut! Då ska vi ha den. Det är infrastruktur som krävs för att knyta ihop hela regionen, säger Karl Petersen.

Landshövdingen, Per-Ola Eriksson, anser att ansvarskommittén glömt bort det viktiga samarbetet med våra grannländer?

- Det är en missuppfattning. Givetvis har vi varit medvetna om det gränsöverskridande samarbetet och det ska fortsätta, men vårt uppdrag var att utreda förändringar i Sverige.

-Regionerna har full frihet att samarbeta över gränserna, säger Björn Sundström, rådgivare åt Sveriges kommuner och landsting tillika medlem i ansvarskommittén.<\c>

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om