Roslund ångrar inte byggbeslutet

Att Strömbackaskolan byggdes upp utifrån sina rester var helt rätt. Det menar kommunalrådet Peter Roslund som inte vill koppla ihop mögelproblemen på Strömbacka med branden 1989.

Kommunalrådet Peter Roslund, vidhåller att det var ett helt rätt beslut att bygga upp Strömbackaskolan på det sätt som skedde. Han säger samtidigt att platta tak bör undvikas i möjligaste mån. (Arkivbild)

Kommunalrådet Peter Roslund, vidhåller att det var ett helt rätt beslut att bygga upp Strömbackaskolan på det sätt som skedde. Han säger samtidigt att platta tak bör undvikas i möjligaste mån. (Arkivbild)

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2009-01-20 00:18
PT berättade i lördags om debatten kring Strömbackaskolans återuppbyggnad efter branden 1989.
Nuvarande kommunalrådet Peter Roslund var då ordförande i skolstyrelsen och minns debatten.
- Det var väldigt intensiva diskussioner.
Rätt beslut
Till slut fattade skolstyrelsen beslutet att bygga upp Strömbackaskolan utifrån den betongstomme och en del av de väggar som fanns kvar.
Roslund vidhåller i dag att det var rätt beslut.
- Jag har ingen annan uppfattning i dag än vad jag hade då.
I första hand var det en ekonomisk fråga.
- Om jag minns rätt var försäkringsbolaget berett att köpa sig fri för 100-150 miljoner kronor. Det var bra att vi inte gick med på det för bygget kostade sedan över 200 miljoner kronor, säger Roslund.
Kan inte kopplas ihop
Han tycker inte att dagens mögelproblem kan kopplas ihop med återuppbyggnaden.
- För mig stämmer det inte att göra den kopplingen. Även ett helt nytt hus kan drabbas av att mögel byggs in.
- Det är bara att beklaga om byggfel eller byggslarv har gjort att mögel har byggts in i det här fallet. Det går inte att koppla till att betongstommarna finns kvar eller att det har regnat in i sex månader 1990. Det har ingen betydelse för det som har hänt nu. Ny betong tar längre tid att torka än den som finns och blir blöt av regn.
Inte omdebatterat
Strömbackaskolans huvudskyddsombud Lars Isaksson och folkpartisten Bertil Hedström varnade för framtida problem med fukt och mögel.
- Jag har inget minne av att vi diskuterade problem med framtida mögel, det som framför allt fördes fram var att elever och personal ville ha fler ljusinsläpp i skolan, säger Roslund.
När Strömbackaskolan byggdes upp blev det ett plattak. Något som har kritiserats i den senaste tidens debatt.
- Det platta taket är olyckligt. Min uppfattning är att man ska undvika det när så är möjligt för att undvika läckage.
Men att konstruera ett platt tak på 6400 kvadratmeter var inte särskilt omdebatterat.
- För stora byggnader finns det inget annat alternativ. Det hade blivit ett väldigt högt tak annars. Sedan kanske man inte skulle ha planerat för en enda stor byggnad när Strömbackaskolan projekterades i slutet av 60-talet, men det är en annan sak.
Klart är att kontrollen av taket inte har fungerat optimalt.
- Vi och fastighets- och servicekontoret får lära oss av det och utföra en mer frekvent tillsyn.
Har skolans anseende skadats?
- Det är klart att det finns en risk att vissa elever väljer andra skolor. Men jag vill säga att det finns få orsaker att inte gå till Strömbackaskolan. Det mögel som är hittat är inbyggt och i små mängder, säger Peter Roslund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om