Roland har fångat sin sista fångst
Senfärdiga byråkrater på Fiskeriverket och glupska gråsälar hör till det som gör livet surt för en yrkesfiskare. Det menar Roland Karlsson, 64 år, "den siste fiskaren på Stenskär", som bland annat därför avråder sin son från att gå i hans fotspår.
Nu är Roland Karlssons fiskebåt till salu. Hon är en finskbyggd häcktrålare byggd 1978 och fullt utrustad för löj- och strömmingsfiske. "En mycket flexibel båt", säger Roland. Han hade en spekulant på båten, en Pitebo som skulle efterträda honom. Men den tilltänkte efterträdaren fick inte yrkesfiskelicens.
Foto: Maria Johansson
Karlsson är inte arg på sälen i sig - detta intelligenta djur som sedan det blivit fredat (fridlyst) snart upptäckte att människorna inte utgjorde något hot längre och därmed förlorade sin skygghet. Han är arg på tjänstemännen på Naturvårdsverket, som enligt honom inte lyssnar tillräckligt på yrkesfiskarna.
På söndag i nästa vecka börjar det ur ekonomisk synpunkt så viktiga trålfisket efter siklöja. Det blir Roland Karlssons sista säsong som löjfiskare, men när vi träffas i Pitsund ombord på Rolands trålare "Räbben" på torsdagen, så har han fortfarande inte fått besked om huruvida han ska fiska i par med en annan båt eller, som i fjol, ska måsta tråla ensam. Även förra året dröjde Fiskeriverket med tillståndsbeskedet, något som medförde att Roland Karlsson förlorade värdefull tid.
Reglerna ändras
Enkelspänn, det vill säga att dra trålen med en båt, kräver bara hälften så mycket folk och självfallet försvåras - för att inte säga omöjliggörs - planeringen om tillståndet inte blir klart förrän några få dagar innan löjfiske-
säsongen börjar.
- Jag är som handlingsförlamad just nu i väntan på Fiskeriverkets beslut, säger Roland Karlsson, som är märkbart irriterad över den statliga myndighetens velande och utövan.
- Jag har hållit på med fiske i över 40 år och med trålningsfiske sedan 1979 och aldrig har det varit så svårt att planera sin verksamhet som nu. Reglerna ändras hela tiden och det som gällde i fjol gäller inte år, det blir omöjligt att planera långsiktigt.
Detta trots - eller tack vare? - att Fiskeriverket får allt fler tjänstemän, konstaterar och funderar den siste yrkesfiskaren på Stenskär.
Enligt Fiskeriverkets bedömning har beståndet av siklöja tidigare varit överfiskat. Antalet trålfartyg som deltar i fisket har minskat från cirka 80 båtar år 1990 till mindre än 40 tillstånd i dag.
Aldrig ångrat yrkesvalet
Men trots att det varit slitigt många gånger och att inkomsterna inte har medgett ett liv i överflöd, så säger Roland att han har älskat sitt fria arbete.
- I början var jag så kallad binäringsfiskare med rätt att fiska med fasta redskap samtidigt som jag hade jobb som snickare hos Göte Nybergs. Så ändrades reglerna och jag måste antingen ge upp fisket eller gå över till att bli yrkesfiskare på heltid. Då hade jag så många fasta redskap, jag hade byggt dem själv, att jag beslöt att satsa helt på fisket. Det bör ha varit 1978 eller 1979. Och det beslutet har jag aldrig ångrat! säger yrkesfiskaren som har haft sina fasta fiskevatten vid Stenskär, Jävreholmen, Lill-Räbben med Hyndan, Stor-Räbben med Svarthällan och Svarthällsgrundet.
Sedan Gustav Vasa
Men nu håller han alltså på att trappa ned och det senaste året har han bara haft ett fast redskap ute. Detta i enlighet med en unik uppgörelse med Piteå kommun i syfte att få mer fisk att gå upp i Pite älv.
När Roland Karlsson slutar hotar en tradition med anor från Gustav Vasas dagar att brytas. Det betyder dock inte att Rolands förfäder varit yrkesfiskare, för det har de inte.
Roland Karlsson var glad över att ha funnit en efterträdare, en Pitebo i 40-årsåldern som var redo att köpa hans häcktrålare med utrustning och alla redskap; finansiering och allt var ordnat. Men till Rolands bestörtning och stora förvåning fick den här personen inte yrkesfiskelicens.
Fiskeriverket sade nej efter att en tjänsteman på länsstyrelsen avstyrkt. Och då kunde ju den tilltänkte efterträdaren inte köpa båten.
- Ett väldigt märkligt beslut med tanke på den höga medelåldern hos oss yrkesfiskare som är kvar. De borde hjälpa till med en generationsväxling i stället för att stjälpa, det råder ju ingen överetablering i Piteå, vi är bara två lag, säger Roland Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!