Rökförbudet på krogarna som blev en succe

RÖKFRITT. Rökarna fimpade cigaretterna. Inte krogbesöken. Nöjesetablissemangen i Piteå är lika välbesökta nu som innan rökförbudet trädde i kraft, och krögarna har knappt ens sett röken av några protester.- Vi har nog fler gäster nu än innan rökförbudet, säger Thomas Alexsson på Karls Källa.

Piteå2006-01-13 00:00
När lagen om rökförbud på krogar och restauranger trädde i kraft den 1 juni förra året var huvudsyftet att personalen skulle få arbeta i en rökfri arbetsmiljö, en rättighet som alla andra arbetstagare haft sedan 1994. Och där är alla överens om att lagen var en stor välgärning.<br /><br />- Det här är den bästa lag som kommit på många år, konstaterar exempelvis Lisbet Andersson, servitris på Oslagbar.<br /><br />Men det har också funnits farhågor om att rökförbudet skulle innebära färre gäster och högljudda klagomål från inbitna rökare som vägrade gå ut i kylan för att ta sig ett bloss. Drygt ett halvår senare kan dock krögarna konstatera att alla sådana farhågor lösts upp som rökringar i luften. Åtminstone i Piteå.<br /><br />- Våra gäster vande sig väldigt fort vid rökförbudet och accepterade att de måste gå ut om de ville röka, säger Li Yang Chin, som driver Pentryt.<br /><br /><h3>Röker mindre</h3>Thomas Alexsson, delägare i Karls Källa, har samma erfarenhet.<br /><br />- Ingen protesterar över att behöva gå ut. Vi trodde att det skulle bli jobbigt att få folk att respektera rökförbudet i januari när det började bli kallt, men då går folk bara ut och röker mindre ofta, säger han.<br /><br />Karls Källa var nog den pub i Piteå där cigarettröken låg allra tätast innan rökförbudet infördes, och ägarna befarade att gästerna skulle bli färre efter den 1 juni.<br /><br />- Men vi har inte märkt av någon minskning. Nu kommer det dessutom fler icke-rökare hit, säger Thomas Alexsson.<br /><br /><h3>Ökad omsättning</h3>Inte heller Piteå stadshotell har drabbats av någon minskad omsättning efter rökförbudet.<br /><br />- Snarare tvärtom, omsättningen har ökat, säger Stads-<br />hotellets vd Patrik Attini.<br /><br />Och det har inte varit några problem med att få gästerna att gå ut för att röka.<br /><br />- Alla är fullt medvetna om vad det är för regler som gäller. Det var mer eller mindre accepterat från dag ett.<br /><br />I restaurangen och baren 1906 på markplanet har det varit rökfritt ända sedan invigningen i <br />februari förra året.<br /><br />Patrik Attini konstaterar att rökförbudet är bra för alla som jobbar i krogmiljön, och ser egentligen bara ett problem. Det stundtals bistra vinterklimatet.<br /><br /><h3>Inga rökrum</h3>- Det är inte roligt att behöva be gästerna gå ut om de vill avnjuta en cigarr eller cigarett efter middagen och det kanske är 30 grader kallt ute.<br /><br />Samtliga krögare som PT talat med tillämpar principen att låta gästerna gå ut när de vill röka. Ingen har byggt ett rökrum inomhus.<br /><br />- Det är väldigt hårda regler på hur rökrummen ska vara utformade vad gäller yta, väggar, ventilation och att man inte får ha någon servering där. Men om det hade funnits ett alternativ med mindre hårda krav på väggar och ventilation, där det räckt med att röklukten inte sprider sig till resten av lokalen, så skulle nog fler krögare haft möjlighet att installera rökrum, tror Patrik <br />Attini.<br /><br />På Pite havsbad har det inte heller varit några problem att be pub- och restauranggästerna gå ut när de vill röka. Men alla är inte medvetna om att det råder rökförbud.<br /><br /><h3>Annan rök-kultur</h3>- När vi har gäster från länder med en annan rök-kultur, som Italien, Frankrike och Spanien, kan man ju inte bara säga åt dem att gå ut. Men när vi förklarar varför, att det är en lag om rökförbud, så är det inga problem, säger hotellchefen Karin Jakobsson.<br /><br />På Valdino har det varit rökförbud ända sedan nattklubben och restaurangen öppnade i december 2004. Och gästerna vande sig snabbt.<br /><br /><h3>Positiva gäster</h3>- De var positiva redan från början och tyckte att det var trevligt med rökfritt. Majoriteten av rökarna tyckte också att det var bra, säger delägaren Roger Isaksson.<br /><br />Sportbaren Oslagbar, som haft rökförbud ända sedan sommaren 2003, har också fått många positiva reaktioner.<br /><br />- Gästerna har tyckt att det varit kanonbra med en rökfri lokal. Det är möjligt att vi de första två åren tappade rökande gäster till ställen där man fick röka, men fram till dess att rökförbudslagen kom så hade vi ett litet rum dit man fick gå när man ville röka, säger delägaren Johan Markinhuhta.<br /><br />
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om