Senast den 15 oktober måste de tre samarbetspartierna lämna in den "regering" som ska leda Piteå kommun politiskt de närmaste fyra åren. Peter Roslund är dock mycket fåordig när det gäller vilka personer som är aktuella för de olika posterna i styrelser och poster.
Inga kommentarer
Är det aktuellt med exemeplvis en vänsterpartist som det andra kommunalrådet?
– Som sagt, jag har inga kommentarer. Vi är det största partiet och tänker oss givetvis inflytande i proportion till valresultatet, men vi äger inga platser. Diskussioner pågår om sammansättningen och vi hoppas komma fram till ett bra upplägg, säger Peter Roslund.
Vänsterpartiets gruppledare Brith Fäldt är lika sparsam med kommentarer och skrattar bara på frågan om hon ska bli kommunalråd.
– Jag säger ingenting mer än att samtal pågår. Självklart har vi önskemål och frågor som måste bli besvarade, men ingenting är klart.
Samtidigt har Alliansen (de borgerliga partierna) uppvaktat Vänsterpartiet och erbjudit vänstern att få en kommunalrådspost i en regnbågskoalition, men erbjudandet har avvisats. (Se separat artikel).
Inte Sjukvårdspartiet
Även Miljöpartiet har uppvaktats av Alliansen, men sagt nej.
– Vi har mer gemensamt med Socialdemokraterna och förhandlar med dem. Vi är ett litet parti, men givetvis har vi fått erbjudande om platser. Mer vill jag inte säga, säger Ann-Louise Hagström, gruppledare för Miljöpartiet i Piteå.
Däremot står det klart att Sjukvårdspartiet säger nej till samverkan med Socialdemokraterna.
– Det blev nej av medlemmarna. Skolfrågan i byarna är för viktig och vi vill inte ha en svekdebatt, säger Johnny Åström som dessutom menar att socialdemokraternas erbjudande inte var särskilt bra.
– Det handlade bara om nämndsplatser och en plats i Buns arbetsutskott. Dessutom en halv ersättarplats i KS au.