Röda arkivet hjälper dig att leva som du vill

Ett dokument som underlättar för de människor som ska hjälpa mig att leva ett så normalt liv som möjligt när jag inte längre kan klara min egen livsföring. Det är tanken bakom Röda Arkivet, som vårdutvecklaren Britt Nilsson i Piteå har utvecklat.

Röda Arkivet ska vara ett stöd för vårdpersonal, anhöriga och andra som finns runt omkring mig om jag inte längre kan föra min talan. Helt enkelt ett sätt att berätta: "Det här är jag", förklarar Britt Nilsson, som utvecklat Röda Arkivet.

Röda Arkivet ska vara ett stöd för vårdpersonal, anhöriga och andra som finns runt omkring mig om jag inte längre kan föra min talan. Helt enkelt ett sätt att berätta: "Det här är jag", förklarar Britt Nilsson, som utvecklat Röda Arkivet.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2009-02-03 00:15
Anspelningen på Fonus Vita Arkivet är avsiktlig:
- Vita Arkivet handlar om mina önskemål kring begravningen och annat som gäller när jag är död, Röda Arkivet handlar om hur jag vill ha det medan jag lever, säger Britt Nilsson när vi träffas på hennes trivsamma kontor i Furunäsets företagsby och hon berättar att det är en gammal idé som hon nu konkretiserat.
- Första gången jag fick anledning att fundera över hur hjälplös och beroende av andra man kan bli när man blir sjuk var när jag fick ryggskott för femton år sedan - och då kunde jag ju ändå kommunicera med min man som skötte om mig och gjorde det väl. Men inte ens han kände till alla mina rutiner, önskemål och små egenheter.
Vanor och ritualer
- Exempelvis måste jag ligga på sidan och ha fötterna väl täckta och filten uppdragen över örat för att jag ska kunna somna till natten. Jag tror att de allra flesta har liknande vanor och ritualer. Sådant ska man kunna ange i Röda Arkivet, som är tänkt att följa med personen tillsammans med andra viktiga handlingar. Så att personal i hemtjänsten eller på särskilda boenden eller personlig assistent ska veta vem jag är och hur jag vill ha det.
Det kanske förtjänar påpekas att man inte behöver bli gammal för att förlora förmågan att förmedla sig; det kan ju också ske genom olyckshändelse eller genom sjukdom.
Frustration
- Min mamma blev sjuk i Alzheimers redan i 60-årsåldern, berättar Britt. Så jag har erfarenhet av demens både som anhörig och vårdare och jag har upplevt den frustration man kan känna och de många frågor som dyker upp när en nära anhörig drabbas av demens.
Britt Nilsson arbetade under många år som undersköterska i Piteå kommun innan hon vidareutbildade sig till demensvårdsutvecklare (en tvåårig ky-utbildning som finns i Älvsbyn) och startade eget för snart fyra år sedan. Hon har aldrig ångrat att hon vågade ta steget, tvärtom hoppas hon kunna inspirera andra kvinnor att följa hennes exempel.
Entreprenör
- Det är inte många som går direkt från att vara anställd undersköterska till att bli entreprenör. Men för mig har det funkat bra, säger Britt Nilsson som i dag kallar sig vårdutvecklare, men som förstås har demensvård som sin spetskompetens. Hon arbetar mycket med vidareutbildning på kommunal nivå, men reser dessutom runt i hela Sverige och föreläser som konsult åt Fortbildning AB i Stockholm.
- Jag pratar mycket om värdegrund, bemötande och etik. Varför är jag på jobbet och för vem? säger Britt, som är stolt över att hon får alla jobb på referenser, det betyder ju att folk är nöjda med henne. Hon brukar få höra att hon kan förklara på ett språk som undersköterskorna förstår.
Britt Nilsson menar att Röda Arkivet ligger helt i linje med Värdighetsutredningens betoning av en helhetssyn, vikten av att omsorgstagare får fortsätta att vara sig själva och att lyfta fram den enskilda människan. Här är Röda Arkivet ett bra hjälpmedel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om