Rock’n roll-utbildning på universitetsnivå

UTBILDNING. Musikhögskolan i Piteå har redan Sveriges första professor i rockmusik. Nu har man också Sveriges första rockmusikerutbildning.- Det här är nästan för bra för att vara sant, säger studenten Alexander Floberg från Göteborg.

Piteå2007-10-05 00:00
Alexander Floberg och hans fyra kurskamrater Daniel Kreivi från Haparanda, Andreas Turtola och Jonas Jonnerby från
Boden samt Jonas Eriksson från Älvsbyn är på sitt sätt pionjärer inom svensk rockmusik. De utgör den första årskullen studenter på Musikhögskolans treåriga rockmusikerutbildning och kommer efter 180 högskolepoäng att ha var sin kandidatexamen i rockmusik. Det innebär också att de blir först i Sverige med att ha sådana akademiska meriter.

- Vi är den enda Musikhögskolan i landet som har en renodlad rockmusikerutbildning, säger Leo Holmberg, universitetsadjunkt och inriktningsansvarig för rockmusikerutbildningen.

Riktad till musiker

Utbildningen är en av sex inriktningar i Musikhögskolans konstnärliga kandidatexamen i musik. Övriga inriktningar, som också är treåriga, är arrangering/komposition, ensembleledning, instrument/sång med klassisk inriktning, kyrkomusik samt studiomusiker.

- Studiomusikerutbildningen har ju funnits här sedan tidigare, och inom lärarutbildningen har det spelats väldigt mycket, så att det förekommer rock på Musikhögskolan är inget nytt. Men det här är den första utbildningen som är speciellt riktad till rockmusiker,
säger Leo Holmberg.

Skapa egna jobb

I utbildningen ingår ensemblespel, egen utveckling på respektive instrument, låtskrivande, arrangering, gehör, musiklära, rockhistoria, ljudteknik, branschkunskap och ekonomi.

- Vi har försökt få in allt som behövs för att man ska kunna livnära sig som rockmusiker. Man ska ha verktygen att ta hand om sin egen situation och skapa sina egna jobbtillfällen, inte bara sitta hemma och vänta på att Tomas Ledin ska ringa.

Rockmusikerbranschen är ett tufft område att försöka försörja sig på. De fem studenterna på den nystartade utbildningen är väl medvetna om att en akademisk examen inte är någon garanti till jobb.

- Det är ett eget val man gör. Men vi har bra möjligheter att utvecklas som musiker. Här finns ju resurser i form av Acusticum, inspelningsstudio och folk som jobbar med tv-produktion. Man kan samarbeta och göra en massa grejer ihop, säger Alexander Floberg.

Antagningsprov

Alla som sökte till utbildningen fick skicka in inspelningar med prov på sina färdigheter, och 48 fick sedan
göra ett antagningsprov.

- Det var väldigt svårt. Men jag är nöjd med dem vi tog in, säger Leo Holmberg om sina fem adepter.

Två av studenterna spelar
gitarr, en spelar trummor, en spelar bas och en sjunger. Deras band kommer att göra en hel del konserter under utbildningen.

- Vi kommer att ha fyra större konsertprojekt under det första året, och så en massa småkonserter. Där kommer det att ingå allt från gitarrljud, trumljud och PA-teknik överhuvud taget till hur man agerar framför en kamera, säger Leo Holmberg.

Första gången som allmänheten kan lyssna till rockmusikerstudenterna är vid invigningen av Studio Acusticum nu på lördag, då de spelar en låt. Deras första stora spelning är om tre veckor, i tv-studion på Musikhögskolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om