Hepatitsjukdomar, som också brukar gå under samlingsnamnet gulsot, är allvarliga leverinflammationer orsakade av virus. Det finns ingen medicin mot hepatit B, men det går att vaccinera sig.
Bör vaccinera
– I år har vi haft en ökning av insjuknade i akut hepatit B bland injektionsmissbrukare i Södra Sverige. För fem år sedan hade vi ett utbrott bland missbrukare i Boden, säger Anders Österlund.
En allmän uppmaning om att vara uppmärksam har gått ut till länets vårdpersonal när det kommer in patienter som tillhör riskgruppen.
– Tanken är att vara extra generös med vaccinationerna i den här gruppen. På så sätt minskar vi risken för en spridning av sjukdomen i länet, säger Österlund.
Ingen behandling
Men hepatit B kan också spridas sexuellt och i vissa fall är barn till flyktingar drabbade och är kroniska bärare av sjukdomen.
– De har fått det som foster och det finns risker med att vara bärare. Hepatit B kan utvecklas till mycket allvarliga leversjukdomar.
Det dröjer ofta två till sex månader innan symptomen som lätt kan förväxlas med influensa visar sig. Det följs av aptitlöshet och illamående. I det sista stadiet brukar huden och ögonvitorna bli gula.
Normalt tillfrisknar drabbade efter en tid, men i vissa fall kan alltså sjukdomen övergå i ett kroniskt tillstånd.
– Idag finns ingen verksam behandling, men jag tror att vi snart har mediciner, säger Anders Österlund.