Risk för sorkfeber i vinter

I slutet av sommaren varnades för en kraftig ökning av sorkfeber i vinter. Så har det inte blivit.
– Nej, men det går inte att säga att faran är över, säger smittskyddsläkaren Anders Österlund.

Att vara lite försiktig när man hämtar in ved så att man inte rör upp infekterade partiklar är ett sätt att minska risken för sorkfeber.

Att vara lite försiktig när man hämtar in ved så att man inte rör upp infekterade partiklar är ett sätt att minska risken för sorkfeber.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2014-12-21 05:00

De senaste två åren har antalet drabbade av sorkfeber varit få i Norrbotten. I fjol drabbades 18 personer och 2012 var det bara 13 stycken som fick den smärtsamma virussjukdomen.

I år är det fler som drabbats, men det är långt till rekordåret 2007 då 443 personer insjuknade i sorkfeber.

– De verkliga topparna inträffade då i januari och februari. Det finns en risk att samma scenario upprepar sig i vinter, säger Anders Österlund.

Varningen kvarstår

I augusti gick forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet ut med en varning för kraftig spridning av sorkfeber. Orsaken är att det varit relativt gott om sork i år.

I Västerbotten och Västernorrland har man redan sett en markant ökning av antalet fall, men i Norrbotten har det inte tagit fart.

– Nu faller ju snön och blir det ont om mat så söker sig fler sorkar inomhus och då ökar risken för att människor kommer i kontakt med smittan, säger Anders Österlund.

Viruset sprids genom djurens avföring, saliv och urin och vidare till människor via damm och torkade partiklar som vi andas in. Ett vanligt scenario är när man hämtar ved i bodan och då kommer i kontakt med partiklar.

Kan förväxlas

Symptomen – hög feber, illamående och buk- och ryggsmärtor – förväxlas ofta med influensa. Dessutom angrips njurarna. Men de allra flesta som insjuknar tillfrisknar utan kvarstående men efter en till två veckor.

Många som drabbas förstår inte att de fått sorkfeber, utan tror att det är influensa. Genom ett blodprov och ett urinprov kan man ofta konstatera om det rör sig om sorkfeber. Det går då lätt att sätta in rätt behandling.

Rätt behandling då det handlar om sorkfeber är oftast smärtstillande och febernedsättande medicin. I vissa fall kan den sjuke behöva läggas in för vård.

Den som haft sorkfeber blir immun och kan inte få det igen.

Fakta Sorkfeber

Sorkfeber är en virussjukdom som sprids via skogssorken.

Sorkfeber är i princip begränsad till områden norr om Dalälven, även om enstaka fall har rapporterats från andra områden.

Smittspridning från skogssork till människa sker framför allt via inandning av damm som förorenats av sorkars urin och avföring eller via direktkontakt med saliv, urin eller avföring.

Symtomen är hög feber, muskelvärk, allmän sjukdomskänsla och ofta svåra buk- och ryggsmärtor. Njurarna angrips och ibland kan hudblödningar uppträda.

Nästan alla tillfrisknar utan kvarstående men.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om