Flera hälsocentraler i Norrbotten rapporterar om patienter som utsätter både vårdpersonal och andra patienter för smittrisk.
– Vården måste få veta att du har symtom så att ditt besök kan genomföras på ett säkert sätt, säger Anna Alm Andersson, chef division Närsjukvård Kiruna, Gällivare, Kalix och Piteå.
Problemet finns över hela länet, på både hälsocentraler och sjukhus. Ibland är det patienten själv som har symtom, ibland är det en medföljande person som är sjuk.
– Om du har symtom behöver du bete dig som att du är smittad. Det är det enda sättet att stoppa smittspridningen, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare.
Det innebär att den som väntar på provsvar ska stanna hemma och undvika att träffa personer utanför hushållet. Om man har ett besök i vården bokat eller behöver söka vård akut ska man uppge att man väntar på provsvar.
Även den som har symtom men inte har lämnat prov för pågående infektion måste berätta det. Besöket kan antingen skjutas upp tills personen är frisk eller genomföras på ett säkert sätt.
– Du kommer att få vård, även om du har symtom på covid-19, säger Nystedt.
För att minska risken för smittspridning vill Region Norrbotten att bara patienten som har ett bokat besök eller söker akut vård kommer in i lokalerna. För att undvika trängsel får anhöriga vänta utanför.
– Barn och andra som behöver en följeslagare eller ledsagare är så klart undantagna, säger Anna Alm Andersson.