Tack vare den förhållandevis låga förbrukningen kombinerat med hög elproduktion kunde Sverige exportera 3,7 TWh under det första halvåret. (Under motsvarande period i fjol importerades 1,8 THw). Det är en förklaring till det förhållandevis låga elpriset de senaste månaderna. Det har med andra ord lönat sig att ha rörliga avtal.
Billigast med rörligt
- Ja, och fortsätter det att vara så här blött så hålls nog spotpriset nere. Det finns i vart fall ingen anledning att gripas av panik, men för den som vill ha trygghet under ett eller flera år går det ju att teckna fasta avtal, säger Krister von Walter vid PiteEnergi."Höstregnen viktiga"
Under tisdagen låg PiteEnergis rörlig elpris på 31.68 öre per kilowattimme. För ett ettårigt fast avtal var priset 46.50 öre och för ett fyraårigt fast avtal 51.30 öre. Betydligt dyrare, med andra ord.Att de fasta priserna är dyrare beror på att PiteEnergi i förväg köper el för en längre period, så kallade terminer, till ett pris som ligger högre än spotpriset. Terminspriset på elbörsen för 2008 ligger just nu på cirka 42 öre per kilowattimme (drygt två öre dyrare jämfört med det terminspris som gäller för 2007).
Elpriserna styrs av den nordiska elbörsen och det är många faktorer som påverkar. En viktig faktor är den så kallade hydrologiska balansen, det vill säga vattenmängden i våra magasin. Just nu finns det gott om vatten.
- Höstregnen är viktiga, men om detta vet vi ingenting, konstaterar Krister von Walter.
En annan orsak till de modesta elpriserna är priset på utsläppsrätter (koldioxid). I dag ligger priset på mindre än en euro per ton, men för perioden 2008-2012 ligger priset i dagsläget på över 21 euro per ton.
- Varje euro motsvarar 0,5-0,7 öre per kilowattimme. Det innebär högre elpris, men den stora vattenmängden pressar sannolikt priset.
Tvingas köpa
Det är när vi inte själva klarar av att producera den el vi förbrukar i Sverige som vi tvingas ge oss ut på Europamarknaden och köpa dyrare el baserad på kol eller gas.Dyrare på grund av att det kostar utsläppsrätter eftersom kol- och gaskraftverk släpper ut koldioxid.
- Det är krångligt att förstå hur elmarknaden är uppbyggd. Dessutom påverkas priset till en del av politiska beslut, exempelvis om kärnkraftverk tvingas stänga under en period eller för alltid. PiteEnergi är helt beroende av marknaden eftersom vi inte producerar el, utan köper, säger Krister von Walter.
Många faktorer som styr, alltså, men huruvida kundens pris är det rätta är omtvistat. I vart fall tjänar de stora elbolagen mångmiljardbelopp på allas vårt elberoende.