I måndags presenterade norska Artsdatabanken rödlistan och där har dal- och fjällripan flyttats ned till kategorin "nära hotad". Vilka konsekvenser det får i Norge är för tidigt att säga, men det är inte otroligt att ytterligare begränsningar införs för ripjakten.
Anledningen är att ripstammen halverats de senaste 20 åren och att minskningen gått snabbt de senaste åren. Orsakerna till detta kan vara flera, men de senaste årens klimatförändring uppges i vart fall vara en bidragande orsak.
Ändra reglerna
I Sverige är inte situationen lika alarmerande, om än Hans Geibrink upplever att det skett en minskning även här.
– Vi har redan ett stort jakttryck i Sverige och en stor anledning till det är de svenska jaktreglerna som är väldigt frikostiga. Här kan vem som helst lösa jaktkort och redan nu kommer många norska jägare hit. Vi befarar att ännu fler söker sig till den svenska fjällvärlden om det blir åtstramningar i Norge.
Fram till 2007 hade länsstyrelserna möjlighet att begränsa antalet utländska jägare, men när det togs bort ökade intresset dramatiskt för de svenska jaktmarkerna.
– Jägareförbundet vill att regeringen återgår till det gamla regelverket där jägare som bor i Sverige har förtur. Sven-Erik Bucht har ju uttryckt sig i den riktningen och vi hoppas att regeringen gör verklighet av det. Om inte lär det nog bli en svekdebatt i jaktkretsar, säger Hans Geibrink.
Tuffare i grannländerna
I Sverige får en jägare skjuta åtta ripor per jaktdag på statens mark i fjällvärlden. Det är inget Geibrink vill ändra på, men han konstaterar att reglerna i Norge är betydligt tuffare redan nu.
– Där handlar det om två ripor per dag i många områden och för att få jaga ripa i södra delarna av Norge så måste du ha bott i Norge i minst ett år. I Finland har finska medborgare förtur och övriga måste anlita jaktguide.
Finns det någon risk att ripstammen hotas om jakttrycket ökar ytterligare?
– Vi har högre nivåer i våra topp- och bottenår för ripstammen jämfört med Norge. Jag tror inte ripstammen blir hotad, men däremot blir det mer stök och bök om antalet jägare ökar och då växer också kritiken.
Det finns ju turistföretag i Sverige som drar nytta av de utländska jägarna?
– Ja, men vi tror att skärpta regler där det krävs jaktguide i förlängningen gynnar jaktturismen, säger Hans Geibrink.