Ridhusets framtid utreds igen
Följetongen kring ridanläggningens framtida placering fortsätter. I går skulle kommunstyrelsen rösta fram ett förslag till kommunfullmäktige. Men istället bestämdes att frågan ska utredas igen. Beslutet om ridhusets framtid skjuts därmed på framtiden ytterligare några månader.
Ridhusts framtida placering är fortfarande oklar. Igår var tanken att kommunstyrelsen skulle komma fram till ett förslag till kommunfullmäktige. Men istället ska frågan utredas på nytt. (Arkivbild)
Foto: Robert Lundberg
Men så blir det inte. Istället skjuts beslutet på framtiden och avgörs i kommunfullmäktige i maj.
Anledningen är att kommunstyrelsen i går beslutade att ridanläggningens placering måste utredas ännu en gång.
- Jag har full förståelse för ridklubbens frustration, jag lider med dem, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Roslund, S.
Stenberg röstade mot
Han var själv en av dem som efter långa diskussioner i kommunstyrelsen röstade för att frågan skulle utredas på nytt.
Fem personer där ibland det andra kommunalrådet Helena Stenberg, S, ville gå till beslut och röstade mot en återremittering.
- Jag har full respekt för det och det finns ingen konflikt mellan oss, vi behöver inte alltid tycka lika, säger Roslund.
Under dagen hölls flera föredrag inför kommunstyrelsen. Redovisningarna från företagarna bakom Pitholmsprojektet, Piteå ridklubb och utredarna från fastighets- och servicekontoret liksom kultur- och fritid gjorde att frågetecknen blev fler snarare än färre.
- Jag gick in i mötet med föreställningen att vi skulle komma till ett beslut, men frågetecknen var för många, säger Roslund.
Grisberget och Pitholm har varit de hetaste spåren för ridhusets placering. Men nu lyftes Sveriges lantbruksuniversitets lokaler i Öjebyn in i debatten igen som en tänkbar plats för ridanläggningen.
- Lokalerna står tomma i dag och det är bra mark, säger Roslund.
"För kostsamt"
Ett annat frågetecken som han ser är att kostnaden för en renovering av anläggningen på Grisberget bara är 15 procent lägre än en helt ny anläggning.
- Förslaget som fanns för Grisberget var för stort och kostsamt, det måste gå att få billigare.
Pitholmsprojektets uppvaknande ser kommunalrådet också som ett frågetecken.
- Nu får företagarna mer tid på sig. De ska kunna visa svart på vitt att pengarna finns på banken, varenda krona behöver inte göra det men det måste finnas en beskrivning av hur resten av pengarna ska tas in. En underskriven avsiktsförklaring måste också finnas, säger Roslund.
Reda ut frågetecken
Han lyfte även fram markfrågorna på Pitholm som en osäker faktor.
- Vi måste få det utrett hur samer och markägare i området ställer sig till en etablering så att vi inte får en konflikt.
Kommunstyrelsens arbetsutskott har nu fått i uppdrag att leda arbetet med att försöka reda ut de frågetecken som finns.
Roslunds förhoppning är att återremissen inte innebär att frågan skjuts upp allt för långt på tiden.
- Vilket alternativ det än blir måste detaljplaner göras. Förhoppningsvis kan det arbetet dras igång nu även om det finns osäkerhet kring placeringen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!