Resursskolan räddas kvar – men bantas ner

Resursskolan i Piteå blir kvar – men i nedbantad form. Verksamheten på Mellangård flyttas över till Tallbackas lokaler och man minskar ner antalet elevplatser från 19 till 12. Utöver det bildas ett resursteam som ska jobba i kommunens grundskolor.

Bo Åström, rektor för Klubbgärdsskolan och verksamhetschef för Tallbacka och Mellangårds undervisningsgrupper.

Bo Åström, rektor för Klubbgärdsskolan och verksamhetschef för Tallbacka och Mellangårds undervisningsgrupper.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ2013-06-04 09:54

Turerna kring resursskolorna Tallbacka och Mellangård har varit många och Piteå-Tidningen har skrivit om händelseutvecklingen vid ett flertal tillfällen. Sedan våren 2012 har skolorna haft ett nedläggningshot över sig och framtiden har varit oviss. En utredning har gjorts och i fredags kom beslutet från barn- och utbildningsnämnden. Resursskolan blir kvar men i nedbantad form. Bun väljer att gå på arbetsutskottets förslag att behålla en centralt samordnad resursskola för elever årskurs 2-9. Det blir dock en minskning av antalet elevplatser från 19 till 12 och samtliga elever ska inrymmas i nuvarande Tallbackas lokaler. En elev får vara inskriven max ett år i denna resursskola och i den tiden ingår återskolning till hemskola alternativt annan ordinarie skolgång.

12 platser

Den nya ordningen ska gälla KSU (kommunal särskild undervisningsgrupp) från och med hösten 2014. Utbildning ska då erbjudas i alla ämnen för elever i årskurs 2-6 och minst i 8 ämnen för elever i årskurs 7-9 för att garantera elevens möjlighet att söka ett nationellt gymnasieprogram.

Utöver resursskolan ska en resursgrupp bildas under ledning av verksamhetschefen för KSU. Gruppen ska bestå av 4 till 6 lärare som har personlig lämplighet och erfarenhet av för verksamheten relevanta arbetsuppgifter. Den gruppen ska erbjuda handledning till grupper eller individer, t ex rektor, lärare och assistenter i kommunens grundskolor. Gruppen har också till uppgift att medverka vid återskolning från KSU.

Jobbat med förändring

Bo Åström, rektor för den nuvarande resursskolan, har suttit med i den arbetsgrupp som under våren jobbat med den föreslagna förändringen.

– Det känns spännande med den förändring som är på gång. Det ske bli intressant att jobba med det här och en stor utmaning, säger han.

Han har under våren talat mycket med personalen på Tallbacka och Mellangård kring för- och nackdelar med förändringen av resursskolan.

Föra ut kompetensen

– Det har varit en bra process där alla fått tycka till. Förutsättningen har varit att få ut den kompetens som finns till fler elever i kommunen och det ska vi jobba för, säger han.

Personalen har fått lista för- och nackdelar med den föreslagna förändringen. Störst oro har det varit kring hur man ska kunna uppnå de resultat man vill med elever när en maxtid är satt till ett år. Det finns också frågetecken kring hur man ska hålla äldre och yngre elever åtskilda när man från hösten 2014 ska vistas i samma byggnad.

Jobba i grundskolan

– Det är över ett år kvar till förändringen träder i kraft och fram till dess ska vi ha rätat ut de frågetecken som finns. Jag tror och hoppas att det kommer att bli bra, säger Bo Åström.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Ruth Rahkola poängterar att förändringen i resursskolan inte bottnar i något besparingskrav utan att man enbart sett till verksamheten.

– Det finns ett ökande behov av den kompetens som finns inom resursskolan och det är bra att den kommer fler till godo. Det resursteam som bildas tar sin kompetens ut i skolorna där de kan jobba med elever och personal. På så sätt nyttjar man den kompetens som finns på ett bättre sätt än genom att man enbart tar ett mindre antal elever till resursskolan, säger Ruth Rahkola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om