Restaurangen firar ett år på toppen

Om en månad firar restaurang Tage ett år på Piteås topp. Högst rankad och med en vy över Sörfjärdens vattenglitter. "Vi satsar hellre på god mat som passar många och härlig stämning, än på innovativa avsmakningsmenyer", säger Petter Nyberg, en av ägarna.

"Det har varit ett fantastiskt första år. Helgerna har varit fullbokade ända sedan start och vi har mycket folk även under veckorna", säger Petter Nyberg (till höger). Henrik Leijon håller med.

"Det har varit ett fantastiskt första år. Helgerna har varit fullbokade ända sedan start och vi har mycket folk även under veckorna", säger Petter Nyberg (till höger). Henrik Leijon håller med.

Foto: Mari Gustafsson

Piteå2017-06-10 06:00

Vi sitter så nära solen man kan komma. Fjorton våningar upp på en av terrasserna som hör till skybaren på Hotell Kust.

Den femtiotre meter höga byggnaden bjuder på spektakulär utsikt, som att vara ovan Piteå eller i en helt annan stad på en och samma gång.

En våning ner börjar matsalen vakna till liv för dagen.

Den 20 juli firar restaurangen – och hela byggnaden – ettårsjubileum.

– Det har varit ett fantastiskt första år. Helgerna har varit fullbokade ända sedan start och vi har mycket folk även under veckorna.

Det säger Petter Nyberg, som är mat- och dryckesansvarig i en ägargrupp som driver totalt sex matställen. Förutom Restaurang Tage står de bakom Restaurang CG, Bar CG, Bistro bar och brygga, Allstar samt hockeyrestaurangerna i Coop Norrbotten Arena.

En förklaring till Tages popularitet kan kanske kopplas ihop med grundtanken för restaurangen.

– Vi har satsat på ett folkligt koncept som passar en bred målgrupp. Vi vill inte vara exkluderande, utan har lagt fokus på god mat och dryck och en skön atmosfär, säger Petter Nyberg.

.

Flyttat för jobbet

Restaurangchefen Henrik Leijon kliver ut på den soldränkta terrassen. Han har flyttat från Luleå till Piteå för att jobba med att låta ägargruppens visioner genomsyra hela Tage. Faktum är att han bor i samma huskropp och kan ta innervägen till jobbet.

– De roligaste kvällarna är när vi har stor variation på gästerna. För ett tag sedan var det ett par från Vidsel och ett par från Tyskland som satt borden intill varandra. De började prata och det slutade med att de gick och tog en drink ihop efter middagen. Sånt är kul, säger han.

.

Lokal anknytning

Petter Nyberg tycker att mat- och restaurangkulturen i hela Sverige har utvecklats en hel del de senaste åren, så även i Norrbotten. Men att starta verksamhet i Piteå fanns inte med i ägargruppens framtidsvisioner. När Christina och Roland Skoog tog kontakt och berättade om planerna med bygget av Träkronan-huset blev de nyfikna.

– De gillade CG:s och det vi står för och ville ha någon slags lokal anknytning. Vi såg också att många Pitebor kom till Luleå för att äta på våra restauranger och förstod att det skulle finnas ett intresse, säger han.

.

Ingen filial

Valet av restaurangens namn är väl marknadsfört. Den lokala profilen Tage Skoog finns också porträtterad på flera platser i restaurangen.

– Vi ville markera att det inte handlade om en filial till CG:s, utan om en egen restaurang med egen karaktär. Först spånade vi kring ett namn som anknöt till utsikten, men till slut blev det Tage och det känns bra med en stark koppling till orten, säger Petter Nyberg.

.

Rankad nummer ett

När White guide, som rankar Sveriges bästa restauranger och kaféer, släppte sin årliga lista gick restaurang Tage direkt in som nummer ett i Piteå och som nummer tre i Norrbotten.

– Det är ett kvitto på att vi gör något bra, och visst är det kul särskilt med tanke på att vi inte har haft öppet så länge och att vi brottats med lite barnsjukdomar. Samtidigt tar vi det inte på för stort allvar – även om vår ambition är att vara en av Norrbottens bästa restauranger, säger Petter Nyberg.

.

Råvaror och bartenders

Just nu samsas grillad renrygg, ramslökscremé, bränd vit choklad och varma hjortron på menyn. Fem gånger per år byter restaurangen meny, ett antal fasta rätter består medan ett gäng förrätter, varmrätter och desserter byts ut efter säsong.

– Vi använder så mycket norrländska råvaror det går, men för att kunna ta in något behöver vi veta att vi har tillgång till råvaran i minst två månader och det är inte alltid möjligt och då får vi välja något annat, säger Henrik Leijon.

En annan utmaning är att hitta personal, särskilt kockar och bartenders. De har själva utarbetat ett utbildningssystem där de lär upp ny personal stegvis. Just nu ligger fokus på en intern dryckesutbildning.

– Vi vill att alla gäster ska känna sig sedda och försöker hålla fokus på hög service. Det handlar om allt från att få tips på vilken dryck som passar till maten, till att maten kommer i tid och att någon uppmärksammar när det börjar vara slut i glasen, säger Henrik Leijon.

.

All mat och dryck i huset

Men verksamheten stannar inte där. Ägarna är nämligen ansvariga för all mat och dryck i byggnaden. Därför pågår verksamhet i deras regi från fem på morgonen fram till nattens småtimmar.

Frukost, minibarerna på hotellrummen, spa-loungen, lättare luncher i lobbyn, roomservice-menyn, after work och mat till festvåningen faller också under deras ansvar.

För att hålla sig uppdaterad brukar Petter Nyberg själv äta på Tage då och då.

– Jag tycker att det är en härlig miljö att vara i och man upplever restaurangen på ett annat sätt än när man jobbar.

När Henrik Leijon är ledig väljer han oftare att åka någon annanstans.

– Men jag äter gärna ute, både i Piteå och i andra städer. Att få intryck är viktigt för att fortsätta utvecklas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om