Kanske, men samtidigt skriver en av franskalärarna, Eva Bergström Westerberg, till berörda föräldrar där hon berättar om upplägg, kostnader och att alla som vill delta måste skriva under ett kontrakt (om att alla pengar som gemensamt samlas in tillfaller gruppen).
Dessutom görs klart att ”beroende på hur mycket pengar som skolan kan avsätta för lärarnas resor, så varierar det hur mycket som gruppen måste betala för våra resor”. Eleverna måste alltså betala en del av lärarnas kostnader.
Delvis lön
Om skolan delfinansierar lärarnas resekostnader så är väl skolan indirekt involverad?
– Resan ingår inte i utbildningen och man får inte betyg för den. Lärarna kan ju använda sina fortbildningsbidrag för att åka med, säger Rita Eriksson.
Har lärarna lön när de är reseledare?
– Delvis kan det vara så. Det har varierat genom åren.
Resan sker dessutom på skoltid. De som åker med måste ta ledigt från skolan.
Enligt Eriksson samlar föräldrarna och barnen gemensamt in pengar, men normalt täcker det inte kostnaderna på långa vägar. Att barnen dessutom ska sätta in 150 kronor i månaden på ett gemensamt konto ser rektorn inte som en ”dold avgift” för att få åka med.
Stöter inte det ut familjer som har det sämre ställt?
– Vi har ibland fått hjälp av majblommekommittén. Jag tror inte någon som velat åka behövt avstå Parisresan.
Det kan självfallet varken Rita Eriksson eller någon annan veta. Att familjen har det knapert är nog inte något man torgför. Och här handlar det om åtskilliga tusenlappar som varje familj måste betala.
– Det är mycket pengar. I sak kan jag hålla med om att det är problematiskt, säger Rita Eriksson.
Resan är kostnadsberäknad till 8 840 kronor per elev. Till detta tillkommer en del av kostnaderna för lärarnas medverkan samt givetvis fickpengar.