Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) uppger att det sedan årsskiftet påträffats 1 007 salmonellasmittade katter. De flesta funna i sydsverige men det finns också enstaka fall i Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten.
– Aldrig tidigare, ens på ett helt år, har så många katter konstaterats ha salmonella i Sverige. Samtidigt tycks nu äntligen allt färre katter insjukna. Detta år avviker från tidigare år på två sätt; dels genom att de konstaterade fallen är så många, dels för att andelen salmonellapositiva prover är så hög bland de misstänkta prover vi får in. Nu ser dock kulmen att vara nådd för den här smittsäsongen, säger Elina Lahti, epidemiolog vid SVA.
Hon uppger att eftersom katterna har samma undertyper av salmonella som småfåglar bär på, antas katterna ha smittats av fåglar vid exempelvis fågelbord.
SVA uppger att typiska symtom vid en kraftigare salmonellainfektion hos katt är feber, aptitlöshet, kräkningar och diarré. Diarrén kan vara blodig, och den drabbade katten kan snabbt bli mycket uttorkad. Riktigt sjuka katter kan dö till följd av sin infektion.
SVA:s epidemiolog pekar på att eftersom även människor och andra djur än katter kan smittas av salmonella, är det viktigt att tänka på hygien.
– För att undvika smittspridning bör man tvätta händerna efter kontakt med sjuka katter och fåglar, och efter att man gjort rent kattlådor och fågelbord. Om katten uppvisar symtom på sjukdom ska man kontakta sin lokala veterinär som får göra en bedömning, säger Lahti.