Gustavsson är ansvarig för de åtgärder som nu sätts in för att begränsa skadorna i drabbade kommunfastigheter. När PT träffar honom på måndagen har det gått en vecka sedan det katastrofala skyfallet i Piteå. Han visar runt i Strömbackaskolans lokaler och berättar om vidtagna åtgärder.
Blåser in luft
Värst drabbat är nedre plan där aulan, gymnastiksalen, korridor och biutrymmen översvämmades med vatten från golvbrunnarna som inte klarade det kraftiga vattentrycket.
– Vi kom igång snabbt. Redan efter två timmar började vi ta bort vattnet. Vi har rivit bort golvet i korridoren, men genom att blåsa in luft under golven i gymnastiksalen och aulan bör det gå att torka golven utan vidare åtgärder, säger Anders Gustavsson.
Samtidigt pågår arbetet att med att såga bort nedre delarna av väggarna i de drabbade lokalerna. Detta för att kunna torka ut väggutrymmena.
– Vi tror att det ska räcka för att slippa följdproblem.
Två små hål
Det är bara ett år sedan som Strömbackaskolan drabbades av översvämning, men den här gången är skadorna värre. Lägg till branden för 25 år sedan och de efterföljande problem som den orsakade så finns det nog visst fog för att kalla skolan otursförföljd.
– Ja, det är väl lite så. Det är ju vattenskador även i tre klassrum på våning tre. Där har vattnet tagit sig in via taket och ner genom två små hål, berättar Anders Gustavsson och visar de små hålen.
Utanför de lokaler som tillhör gymnasiesärskolan stod vattnet halvmeterhögt, men där har väggarna uppvik och via golvbrunnen försvann mycket vatten. Skadorna är relativt begränsade, men det krävs torkning och en del andra åtgärder.
Även källarplanet i lilla herrgården drabbades av översvämning. Källaren är sanerad, men torkning pågår.
Ett par månader
Fastighetschefen Jan Ställ bedömer att torkningen av lokalerna kommer att ta 4-5 veckor. Därefter ska allt återställas och det beräknas ta ytterligare 4-5 veckor.
– Strömbacka fick liknande skador i fjol och vi ska lösa problemen tillsammans med skolan. Vi jobbar parallellt på bred front, men med prio på skolan.
Nolia City, som också drabbade, är sanerat, men vidare åtgärder får vänta till efter den pågående mässan. Även Österbo, Backeskolan och kommunhuset har delvis vattenskadats. På samtliga ställen pågår torkning och viss rivning av golv och väggar.
Svårt undvika helt
Vad kostar det här?
– Jag kan inte bedöma totalkostnaderna, men för kommunens del handlar det om mellan 1 och 1,5 miljoner kronor. Vi har en självrisk på 400 000 för Strömbacka och likaså för Nolia, men det kommer att kosta mer än så, säger Jan Ställ.
Går det att undvika framtida översvämningar?
– Det går nog inte att helt undvika, men vi ska sätta oss ner och diskutera tänkbara åtgärder för att begränsa skadorna. Den här typen av regnoväder verkar ju återkomma.
Blir olägenheter
Strömbackaskolans rektor, Britta Dahlén, säger att gymnasiesärskolan är prio ett och hon tror att det gå att bedriva undervisning där.
– Ja, men med vissa olägenheter i början av terminen. När det gäller idrotten får vi satsa på utomhusaktiviteter. Problemet är omklädningsrum och duschar. Lektionssalarna på våning tre har begränsade skador och det bör gå att ha undervisning där.
– Visst är det oturligt och ledsamt, men katastrof är att ta i, säger Britta Dahlén.