Regeringen vill förstöra skyddsmasker
Regeringen vill förstöra drygt 7 miljoner skyddsmasker som lagrats för svenska folket inför ett krig och som inte längre anses behövas. I ett kallförråd på brandstationen i Piteå förvaras 32 500 så kallade folkskyddsmasker, var och en i sin originalförpackning.
Frank Olsson, räddningstjänsten i Piteå kommun, håller upp en modern gasmask, den så kallade Skyddsmask 90, som används både av försvarsmakten och flera civila myndigheter. En av flera fördelar med denna mask är att man kan få i sig vätska medan skyddsmasken sitter på. Folkskyddsmaskerna som förvaras i ett kallförråd på brandstationen, och som är till för allmänheten om kriget skulle komma, är till stora delar föråldrade.
Foto: Anders Westergren
Under flera år har lagerhållningen av andningsskydd i form av skyddsmasker, skyddsjackor och skyddsväskor (de senare avsedda för småbarn respektive spädbarn), primärt avsedda att delas ut vid höjd beredskap eller krig, ifrågasatts.
Föråldrad utrustning
Det har ansetts att denna lagring inte längre är ekonomiskt försvarbar, och i en proposition som överlämnades till riksdagen tidigt i våras tog regeringen så att säga bladet från munnen.
Riksdagen beslutade 1982 att hela svenska folket skulle ha tillgång till skyddsmasker och de sista levererades så sent som 1994. I dag ligger 7,1 folkskyddsmasker i förråd hos alla landets kommuner. Maskerna skulle i första hand skydda mot anfall med stridsgaser till dess att invånarna hann uppsöka skyddsrum.
Materielen finns lagrad hos varje kommun, som ansvarar för förvaring, underhåll och redovisning.
Denna skydds- och förstärkningsmateriel avsedd för det civila försvaret bygger dock på en äldre hotbild, konstaterar regeringen.
"Även om det genom åren skett en successiv modifiering och anpassning av utrustningen är stora delar av den föråldrad och illa anpassad till dagens hot- och riskbild", skriver regeringen i sin proposition, och meddelar att Statens räddningsverk för närvarande gör en översyn av vilken materiel som behövs och vad som kan avvecklas.
Ska avvecklas
Slutklämmen lyder:
"Då stora delar av utrustningen inte längre är användbar och kostnaden för avskrivningar, förrådshållning och förstöring är betydande, bör åtgärder vidtas så att en kostnadseffektiv avveckling kan ske så fort som möjligt. Regeringen avser därför att låta avveckla sådan materiel."
Ett alternativ som Räddningsverket i dag funderar på är att samla in de nyare maskerna och placera dem i ett centrallager. Upp till 3,5 miljoner masker skulle i så fall kunna förses med modernare och effektivare filter. Enligt Räddningsverket har maskerna en teknisk livslängd på cirka 20 år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!