Regelkrångel tung börda för bönderna

JORDBRUK. Regelverket hindrar utvecklingen på landsbygden. Enligt LRF skulle mer än var tredje bonde utveckla sitt företag om "regelkrånglet" minskade. I dag har en mjölkbonde 53 regelverk och 124 informationskrav att rätta sig efter.

Piteå2007-03-01 00:00
LRF (lantbrukarnas riksförbund) går på offensiven mot det som upplevs som regelkrångel. Enligt LRF:s beräkningar finns det utrymme att minska den administrativa regelbördan med 40 procent eller mer. Viss förhoppning sätts till den borgerliga regeringen, men Pär Isaksson, ordförande för LRF Norrbotten, poängterar att LRF är en opolitisk organisation.

- De flesta medlemmar röstar förvisso borgerligt, men jag vill se resultat. Regeringens ambition är att minska regelkrånglet med 25 procent, men vi får se. Det vi sett hittills är att arbetsgivaravgiften blivit högre på grund av minskad avdragsrätt.

Pär Isaksson är verksam som mjölkbonde i Lillpite. Med 50 kor och 50 ungdjur ligger han storleksmässigt något över genomsnittet. Isaksson suckar lätt när pappersexercisen kommer på tal, men konstaterar att det är värst för den som tänker starta eller utveckla ett företag.

Regler ett hinder

- Den stora mängden regler tar mycket tid och det finns inte en chans att hålla reda på allt. Dessutom är det förenat med stora kostnader. Det gör att många drar sig för att utveckla sitt företag.

Enligt LRF:s medlemsenkät skulle mer än var tredje bonde utveckla sitt företag om det inte vore för alla regler. För Norrbottens del motsvarar det mer än 270 företag.

- Vi har framtidstro och många vill utveckla sina företag. Med rätt förutsättningar kan de gröna näringarna skapa 35 000 nya jobb i landet fram till 2010, hävdar Isaksson och tillägger:

- Det är oerhört allvarligt att företag inte startas eller utvecklas eller rent av läggs ner på grund av regelkångel och de stora kostnader det medför.

En myndighet

Som mjölkbonde har Pär Isaksson 53 regelverk och 124 informationskrav att rätta sig efter. (Informationskrav är de uppgifter som lantbrukaren är skyldig att ta fram och leverera till myndigheten). Sammanlagt för de gröna näringarna finns det cirka 400 regelverk och 800 informationskrav.

- Många vet inte om de gör rätt och känner oro för det. EU-medlemskapet förde med sig en tung börda. Det positiva med EU är att det finns mer långsiktighet.

Enligt Isaksson vore det bästa om det fanns en myndighet och att alla bedömdes enhetligt och likvärdigt. I dag kan det ha stor betydelse i vilken kommun man är verksam i. Avgifterna varierar oerhört mycket i landet.

Handla svenskt

- Vi sysslar med djur, miljö och livsmedel och tycker att det är viktigt med regler och ett bra djurskydd, men regelkrånglet måste bli smidigare, säger Pär Isaksson och passar på att ge det offentliga en känga.

- Myndigheterna ställer höga krav och det är bra, men då borde väl det offentliga handla svenskt också. Ska vi vara Sörgården måste vi få avkastning också.

Ett annat hot är den allt dyrare dieseln och elen, men som boende i Norrbotten ser Pär Isaksson med än större oro på förslaget om kilometerskatt för tung trafik.

- Det handlar om upptill 40 kronor milen. Det är rena döden, särskilt för dem som sysslar med skogstransporter.<\c>

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om