Rawi först ut med Huskurage

I deras trappuppgångar sitter anslagen på plats. Rawi är först ut i Piteå med att införa Huskurage. ”Vi jobbar aktivt för trygga boenden och kände att den här metoden passar hos oss”, säger Marika Risberg, Rawi.

Informationen återfinns i hyresvärdens trappuppgångar tillsammans med andra viktiga uppgifter.

Informationen återfinns i hyresvärdens trappuppgångar tillsammans med andra viktiga uppgifter.

Foto: Mari Gustafsson

Piteå2019-12-21 06:00

Arbetet med Huskurage, en metod för hur man ska bete sig vid oro för våld, tog sin början i våras.

– Via samverkan mellan Fastighetsägarna och Skebo fick jag och min kollega Maria Ström en inbjudan att lyssna på en föreläsning i Skellefteå, säger Marika.

På scenen stod föreläsaren och författaren Peter Rung, som är en av grundarna till Huskurage.

– Som hyresvärd arbetar vi aktivt för att våra hyresgäster ska känna sig trygga i sin boendemiljö och när vi lyssnade på föreläsningen kände vi att metoden passade in i det arbetet.

.

Marika berättar att Rawi jobbar för att öka engagemanget grannar emellan.

– Huskurage är en enkel metod och jag hoppas det väcker engagemang hos våra hyresgäster. Det är lätt att tänka att ”det angår inte mig”, men vi vill att man ska våga knacka på om man hör något konstigt och fråga hur det är. Vi vill att man ska våga bry sig. Ökad grannsamverkan är positivt på alla sätt.

.

Precis som Rawi informerar om sophantering, eller att släcka ljusen när man lämnar lägenheten påminner de nu också om Huskurage i sina brev till hyresgästerna.

– Där förklarar vi mer. Vi delar också ut boken ”Huskurage” till de som bor hos oss. Där får man mer bakgrund och fakta, säger Marika.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om