En radonmätning är första steget för att ta reda på radonhalten i bostaden. Om halten är för hög så är nästa steg att hitta källan så att husägaren kan vidta saneringsåtgärder.
– Vi har haft kampanjpris i Norrbotten i höst och mer än fördubblat antalet mätningar, berättar Axel Nilsson.
Men det är långt till regeringen mål att alla bostäder i Sverige ska ligga under gränsvärdet på 200 Bq/m3 är 2020.
– Myndigheterna måste bli bättre på att informera hushållen. Det behövs bättre kunskap.
Olika områden
Piteå kommun har tagit fram en radonkarta som visar vilka områden som har höga respektive låga värden av markradon, men det kan vara dumt att stirra sig blind på kartan.
– Även om halten markradon är låg i ett område så kan du ha höga inomhusvärden. Det viktigaste är husets beskaffenhet och vilka åtgärder man vidtagit om det är höga radonvärden, säger Ulf Isaksson, miljöinspektör på Piteå kommun.
Även Axel Nilsson påpekar att det är svårt att säga något generellt om olika områden. Det kan skilja från hus till hus i ett kvarter.
Finns åtgärder
Om en mätning visar för höga radonhalter så kan exempelvis Anticimex bistå med att ta reda på orsaken. Med speciell utrustning, populärt kallad radonsniffare, kan man leta reda på källan.
– Vi mäter också gammastrålning och kan snabbt identifiera om det finns blåbetong i huset.
Det är, alltså, varje husägare som ansvarar för radonmätningen. Det kostar runt 800 kronor att genomföra en mätning, men med jämna mellanrum erbjuder företagen i branschen kampanjpriser.
Vad ska man göra om radonhalterna är för höga?
– Det beror på. Om det är byggnadsmaterialet så måste man förbättra ventilationen. Kommer radonet från marken kan det räcka med att täta rensbrunnar och liknande. Ibland kan det också vara nödvändigt att förändra tryckförhållandet i huset.
Söka bidrag
Vilka kostnader talar vi om?
– Det kan variera ganska stort, men det finns lösningar på allt. Det finns ju dessutom möjlighet att få statliga bidrag, säger Axel Nilsson.
Bidraget söker man hos länsstyrelsen.
– Vi kan bidra med 50 procent av kostnaden, dock högst 15 000 kronor, berättar Anna-Karin Abrahamsson på länsstyrelsen.
Det är relativt få ansökningar som beviljas i Norrbotten?
– Det är inte så att vi har många avslag, utan det handlar helt enkelt om att det är få som ansöker om bidrag. Varför det är så vet vi inte, säger Abrahamsson.