"Vi arbetslösa borde orga nisera oss och göra uppror"

- Man kommer att måste kämpa med näbbar och klor för att hitta ett jobb - för att överleva. Det känns som att dom sparkar på oss som redan ligger, säger Hans Grankvist, 57 år från Piteå.Han är en av dem som får sin ersättning sänkt till 65 procent av lönen efter nyår.

Piteå2006-10-19 00:00


PT träffar honom, Gerd Cederlund, 59 år och Arja Savela, 60 år i de lokaler som bland de arbetslösa skämtsamt kallas för "den sista anhalten":

Det handlar om projektet Hjärnaffär´n som ABF driver genom ett samarbetsavtal med arbetsförmedlingen i Piteå.

Hit till före detta Jonssons järn-affär i Öjebyn kommer en del av dem som stämplat ut eller av andra anledningar hamnat i aktivitetsgarantin.

Här lever alla på "aktivitetsstöd" som i dag är lika mycket som a-kassa - men från den första januari sänks ersättningen från 80 till 65 procent av lönen (läs artikeln ovan).

Kulturcafe

I dag är parkeringen full med bilar eftersom ABF anordnar ett populärt "Kulturcafe":

- De flesta som är här och lyssnar är liksom oss arbetslösa, vi är många, säger Hans Grankvist.

Både han Gerd Cederlund och Arja Savela tillhör kategorin "långtidsarbetslösa".

- Det senaste riktiga jobb jag hade var 1993, sedan dess har det handlat om praktik och olika ALU-projekt, säger Hans.

Gerd berättar att hon varit inskriven i aktivitetsgarantin de senaste två åren - Arja i ett år:

Vissa perioder har de fått söka arbete åtta timmar i sträck varje dag - i dag varvas jobbsökandet med kurser och andra aktiviteter.

Det arbetslösa pratar mycket sinsemellan om de nya a-kassereglerna - oron är stor inför vad som ska hända:

- Det kommer att bli knapert, det måste handla om tusenlappar i månaden som försvinner och jag har inga sparade resurser, säger Hans Grankvist.

- Jag är i alla fall ensamstående, det blir mycket tuffare för dem som har barn, menar Gerd.

- Ja, det känns i alla fall bra. Jag tycker jättemycket om barn, men i det här läget är det bra att man inte har några att ta hand om, menar Hans.

Oerhört svårt

Alla tre ser det som oerhört svårt att leva på så lite pengar som 65 procent av inkomsten:

Men kommer ni att bli mer motiverade nu att söka jobb, när ersättningen blir så låg. Det är ju det som är avsikten med sänkningen?

- Nej, som moderaterna resonerar tillhör vi ju också gruppen som har mycket små chanser att få jobb. Det är ingen som springer och jagar oss direkt, menar Hans.

Alla tre menar att de verkligen har försökt hitta jobb, men de "har åldern emot sig" och framtiden ser dyster ut:

- Det går inte heller att bara ta "vilket jobb som helst" - själv är jag klassad som arbetshandikappad eftersom jag har så ont i ryggen, menar Gerd.

- Jasså, du också (skratt) inflikar Hans.

För att komma ut ur aktivitetsgarantin krävs i dag antagligen att man skaffar jobb, utbildning eller har så mycket pengar i madrassen att man klarar sig ändå.

Deltagarna på Hjärnaffär´n sitter alla i samma båt":

- Men de yngre har svårt att förstå allvaret i det hela ... det är ju inte det att de "inte söker jobb", men "det finns inga jobb" åt dem, säger Arja och berättar om svårigheterna att bara få en praktikplats på ett företag i dag.

- En ung tjej här ringde upp en företagare för att höra om praktikplats, han slängde bara på luren, det visade sig att det hade ringt tio personer före henne samma dag.

De arbetslösa menar att de känner stor ilska inför förändringarna:

- Vi har pratat om att vi borde kontakta arbetslösa i andra kommuner, börja organisera oss och protestera. Vi borde göra uppror, få folk att se oss, säger Gerd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om