"Rekommendationerna idealet"

Barnen kan inte tillgodogöra sig proteinet i kosten om de dricker för mycket mjölk. Det är Livsmedelsverkets förklaring till sina rekommendationer.

Piteå2006-02-18 00:00
När Livsmedelsverkets beräkningar gjordes för förskolans del räknade man med att barnen får mjölk både till frukost och mellanmål. Då finns det inte plats med mer mjölk, förklarar Ulla-Kaisa Koivisto Hursti, expert inom näringslära hos myndigheten.

För mycket
och för litet

- Det blir för mycket protein från mjölk och för lite från andra källor, till exempel kött som är viktigt för att man ska få i sig tillräckligt med järn, säger hon.

Det är helheten som är det viktiga, det vill säga näringsämnenas fördelning, menar Koivisto Hursti, inte om man dricker mjölken till frukost, lunch eller mellanmål.

Förskolorna och skolorna följer inte era rekommendationer?

- Jag vet att det är många som serverar mjölk till lunch, men det är som sagt en fråga om helhet. Det beror på vad de serverar till frukost och mellanmål.

- Vi har gjort beräkningar som ska garantera att barnen ska få bra mat under dagen. Det är en rekommendation och inget man tvingas följa.

Koivisto Hursti konstaterar också att att alla barn inte äter frukost och mellanmål på förskolan.

- Och man vet inte om de får mjölk hemma. Rekommendationerna är det ideala, sedan måste man kunna vara lite flexibel när man tillämpar dem. Jag antar att det är så personalen resonerar.

Till de äldre barnens skollunch rekommenderas lättmjölk eller vatten. Näringsämnena i lättmjölk är desamma, det är bara fettmängden som skiljer.

- Mjölk innehåller mättat fett som vi generellt får i oss för mycket av, förklarar Ulla-Kaisa Koivisto Hursti.

I Piteå finns inga planer på att slaviskt följa verkets riktlinjer och ta bort mjölken vid förskolebarnens lunch.

- I dagsläget har vi inte tagit ställning utan tycker att man får välja vatten eller mjölk, säger kostchefen Jeanette Lundkvist.

En översyn av skolmaten pågår på riksnivå med skolminister Ibrahim Baylan som förespråkare. Översynen ska vara färdig våren 2007.

- Då får vi se vad som händer, säger Lundkvist.

- Precis som skolan följer Skolverket bör vi egentligen följa Livsmedelsverket. Det är ju vad Sveriges näringselit rekommenderar att vi ska äta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om